SRPSKI INOVACIONI FONDOVI SLUŽE ZA PRIMER: Direktor svetske banke sastao se sa predstavnicima Ministva nauke

Lj.B.

31. 01. 2024. u 13:48

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predvođena ministarkom Jelenom Begović sastala se sa delegacijom Svetske banke koju je predvodio regionalni direktor Svetske banke za Istočnu i Severnu Afriku Asad Alam, a tom prilikom predstavljeni su rezultati resornog ministarstva i budući planovi.

СРПСКИ ИНОВАЦИОНИ ФОНДОВИ СЛУЖЕ ЗА ПРИМЕР: Директор светске банке састао се са представницима Министва науке

Foto: Goran Čvorović

Begović:Potreban nastavak podrške koju Svetska banka aktivno pruža

- Alam je rekao da ga je njegov tim upoznao sa radom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i dodao da je fasciniran i inspirisan inovativnim idejama koje je čuo - saopštilo je resorno ministarstvo. - Svetska banka će promovisati Srbiju kao model uspešnog pokretanja javnih politika.

On je istakao iskustvo Srbije "u oblasti biotehnologije, posebno kada je reč o 3D štampanju, kardiovaskularnom istraživanju i nanotehnologiji".

"Inspirisao me je značaj tehnologije i inovacija u vašoj državi, vaši inovacioni fondovi su transparentni, objektivni, nezavisni i kompetitivni, mislim da je to sistem koji odlično funkcioniše, rekao je regionalni direktor Svetske banke.

Begović je predstavila rezultate rada Ministarstva postignute za nešto više od godinu dana njegovog postojanja, najavila buduće planove za dalji rad sektora Ministarstva i zahvalila se Vladi Srbije na prilici da sa svojim timom napravi neophodne promene u srpskom naučnom i inovacionom ekosistemu.

Begović je navela da je Srbija u procesu transformacije naučnog i inovacionog ekosistema u čemu će, kako je navela, biti potreban nastavak podrške koju Svetska banka aktivno pruža, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Vlada Srbije nam je ukazala poverenje i priliku da za nešto više od godinu dana nauku pozicioniramo u sam centar dešavanja naše države i uspeli smo u tome. Uticali smo na izgradnju nove i proširenje postojeće naučne i inovacione infrastrukture, na način na koji se finansira nauka, započeli smo izmene zakona i pravilnika koji se tiču naučne delatnosti", rekla je Begović.

Istakla je da je cilj povezivanje sa svim inovatorima u Srbiji zbog čega postoje regionalni inovacioni startap centri i četiri naučno-tehnološka parka.

"Gradimo novi NTP park u Kruševcu, a postojeće proširujemo jer nam je cilj da stvorimo bolje uslove za kolaboraciju inovatora i naučnika. Najveće ulaganje u nauku u Srbiji i regionu je BIO4 Kampus koji će biti svojevrsni naučni grad u Beogradu, a u njega ćemo uložiti čak 450 miliona evra. Ovakav projekat je velika prilika za naučni i ekonomski razvoj države i obuhvatiće 9 instituta, 7 fakulteta, preko 1.000 naučnika i više od 4.000 studenata na jednom mestu", navela je Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024