RUSIJA JE UŠLA VEĆ U 22. VEK U NUKLEARNOJ MEDICINI: Potpisan Memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Rusije (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 01. 2024. u 12:10

MEMORANDUM o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Rusije potpisan je danas u Beogradu, a resorna ministarka Danica Grujičić ocenila je da će on učvrstiti saradnju dva zdravstvena sistema i otvoriti prostor za nove vidove saradnje, prenosi Tanjug.

РУСИЈА ЈЕ УШЛА ВЕЋ У 22. ВЕК У НУКЛЕАРНОЈ МЕДИЦИНИ: Потписан Меморандум о сарадњи између министарстава здравља Србије и Русије (ФОТО)

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Memorandum su potpisali Grujičićeva i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško koji su pre toga održali sastanak u Palati Srbija, a kome je, između ostalog, prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Grujičićeva je navela da Memorandum obuhvata različite pravce saradnje među kojima je i saradnja u oblasti onkologije.

- Rusija je ušla već u 22. vek kada je u pitanju nuklearna medicina - rekla je Grujičićeva i iskazala očekivanje da će ta praksa zaživeti i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Dodala je da su stručnjaci iz Srbije išli u Rusiju na sastanke za javno zdravlje, prevenciju infektivnih bolesti, poboljšanje rezultata u lečenju nedonoščadi i da su bili zadivljeni načinom rada, navodeći da neke organizacione stvari treba primeniti u zdravstvenom sistemu Srbije.

- Ministarstvo zdravlja će na tome intenzivno raditi. Organizaciono zdravstvo Srbije i Rusije dosta liče, počevši od primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite - rekla je ona.

Grujičićeva je istakla da se u Rusiji u prethodnim godinama dosta radilo na jačanju primarne zdravstvene zaštite, a to je cilj i u Srbiji.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Izražavam divljenje za veliku zemlju koja je uspela da digitalizacijom postigne ono na čemu mi sada radimo. Zato velika zahvalnost i predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić, koji su sve vreme insistirali na digitalizaciji - navela je ona.

Muraško je iskazao zadovoljstvo posetom Srbiji navodeći da je cilj posete delegacija Ministarstva zdravlja Rusije Srbiji razmena iskustva u oblasti tehnologija i zaštiti zdravstva, kako bi se produžio životni vek čoveka. 

- Pandemija nas je naučila da je komunikacija između zemalja važna. Naš cilj je da radimo na održivosti zdravstva, da razrađujemo nove lekove i nove tehnologije za terapiju - rekao je on.

On je naveo da je cilj uvođenje novih metoda lečenja i terapije i iskazao zahvalnost srpskim lekarima na saradnji i razmeni znanja koja su dragocena za dve države.

- Srpski lekovi se isporučuju u Rusiju i Rusija pruža pomoć Srbiji u tom smislu. Tome je i posvećen potpisani Memorandum - razmeni praksi. Najvažnije sfere su onkologija, dečje zdravstvo i kardiologija - naveo je on.

Muraško je naveo i da je vidljivo na koji način se razvija zdravstvo u Srbiji, da se grade velike bolnice i da je nabavljena najsavremenija oprema.

- To omogućava da svi saradnici u sferi zdravstva postižu veće rezultate koji se odnose na očuvanje života i zdravlja ljudi - naveo je on.

BONUS VIDEO:

MONAŠKU ZAKLETVU DALA SAM AMFILOHIJU: "Novosti" u manastiru u Donjem Detlaku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!