SVETOSAVSKA SABORNOST NA SENI: Svečanosti povodom Dana Svetog Save u Parizu (FOTO)

NIZOM svečanosti, Srbi iz Pariza obeležili su praznik Svetog Save.

СВЕТОСАВСКА САБОРНОСТ НА СЕНИ: Свечаности поводом Дана Светог Саве у Паризу (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

Okupljanja su održana u crkvi koja nosi ime ovog svetitelja i u rezidenciji ambasadorke Srbije Ane Hrustanović, sinoć je bilo predviđeno održavanje tradicionalnog svetosavskog bala na brodu na Seni, dok je za danas zakazan panel dijaspore i matice u Kulturnom centru Srbije.

Bilo je ovo jubilarno dvadeseto okupljanje u zajedničkoj organizaciji Saveza Srba Francuske i udruženja "Mondokult" i "Singiart" koje vodi kulturni aktivista iz Pariza Petar Gojković. Tim povodom u rezideniciji ambasadora odžan je svečani prijem kome je prisustvovala i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, koja je u Parizu boravila povodom potpisivanja važnog sporazuma u Unesku o obnovi zajedničkog pavoljiona u Aušvicu.

- Prvi put sam ovde na obeležavanju jednog od nama izuzetno važnih praznika, posvećenog Svetom Savi. Veliko mi je zadovoljstvo što sam videla koliko je naša dijaspora ovde aktivna. Još veći osećaj ponosa je što oni očigledno ambasadu Srbije u Francuskoj doživljavaju kao svoju kuću. Znaju da su im vrata otvorena. Vide se dobra saradnja i povezanost sa maticom – izjavila je za "Novosti" Gojkovićeva i istovremeno izrazila nadu da će, kako Srbija napreduje, neki od njih doneti i odluku da se vrate u maticu.

Ministarka je istovremeno istakla i značaj kulturne saradnje između Srbije i Francuske u kojoj imamo jaku dijasporu. Prisutne su, u prisustvu vladike zapadnoevropskog Justina, pozdravili i Miroljub Nestorović ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i ambasadorka Ana Hrustanović.

- Svetosavlje je simbol za okupljanje Srba gde god oni živeli – uputila je ambasadorka reči dobrodošlice predstavnicima dijaspore i istakla važnost zajedništva povodom ovako značajnog praznika.

Održan je prigodan muzički program, uz prisustvo predstavnika kulturno-umetničkih društava, klubova i dopunske nastave na srpskom jeziku, a osim dijaspore iz Francuske, bili su tu i gosti iz Austrije, Švajcarske, Nemačke, Holandije i Srbije.

- Svetosavlje stavlja sabornost na prvo mesto – istakao je organizator Petar Gojković.

Foto: Goran Čvorović

 

Овом приликом додељене су и Светосавске повеље најзаслужнијим појединцима за досадашње активности на раду у дијаспори и повезивању с матицом. Дан раније, у свечаној сали српске православне цркве "Свети Сава" у Паризу одржана је Светосавска академија, а у овом књижевно-музичком програму учестовали су ђаци допунске школе, писци и уметници из дијаспоре.

Foto: Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!