POD LED DUNAVA BACILI VIŠE OD 1.300 SRBA, JEVREJA I ROMA: Novi Sad obeležio 82. godišnjicu pogroma u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Z. GRUMIĆ

23. 01. 2024. u 17:16

BROJNI Novosađani i gosti, okupljeni danas u podne na Kaju žrtava racije u Novom Sadu, obeležili su 82. godišnjicu pogroma u kojem pripadnici mađarske okupacione vojske, policije i žandarmerije tokom tri dana zločinačkog pira pobili i bacili pod led Dunava više od 1.300 civila, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, samo zato što su bili druge nacije ili vere.

ПОД ЛЕД ДУНАВА БАЦИЛИ ВИШЕ ОД 1.300 СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: Нови Сад обележио 82. годишњицу погрома у Другом светском рату (ФОТО)

Z. Grumić

U znak sećanja na nevine žrtva, kojih je bilo mnogo više nego što beleži statistika jer su u tom pokolju likvidirane i čitave porodice, položeni su venci kraj spomenika „Porodica“. A venac u reku, sa broda Rečne flotile Vojske Srbije, zajedno su spustili potpredsednik republičke Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i gradonačelnik Milan Đurić.

Obrativši se okupljenim građanima i zvaničnicima, gradonačelnik Đurić je podsetio da je u gradu bilo više mesta masovnog stradanja Novosađana, od Rumenačke ulice gde su fašisti pobili petoricu braće Jovandića do dunavskog Štranda na koji su kamionima dovoženi leševi i bacani pod led. Da to nije bila akcija protiv nekakvih ustanika nego zločin nad ljudima govori podatak da je gotovo 50 odsto žrtava u Novosadskoj raciji bilo je ženskog pola.

- Danas znamo imena mučki ubijenih 418 žena, 79 devojčica i 102 starice. Najstarija naša sugrađanka stradala u ovom pogromu bila je Johana Breder (92), čijih je šest članova porodice pobijeno – rekao je gradonačelnik i naglasio da je cilj zločinaca bio da Novi Sad očiste od nepodobnih, fizičkom likvidacijom ili proterivanjem.

Novi Sad nije zaboravio te najstrašnije dane svoje istorije i nikada neće zaboraviti svoju prošlost, naglasio je Đurić i napomenuo da je projekat Memorijalnog centra završen tako da će uskoro početi izgradnja objekta koji će biti mesto sećanja na žrtve pogroma u novosadskoj raciji.

Posle molitvenog pomena Srpske pravoslavne crkve, koji je služio episkop bački Irinej uz sasluženje episkopa hvostanskog Alekseja, mohačkog Damaskina i novosadskog sveštenstva, vladika Irinej je podsetio na tragične događaje pre 82 godine i poručio da treba nastaviti borbu protiv zaborava i revizije istorijskih činjenica, koja se nažalost često dešava u našem vremenu.

- Vaspitavanje mladih naraštaja, kroz negovanje kulture sećanja, jeste sveta dužnost svih nas – poručio je vladika.

Molitveni pomen Jevrejske zajednice održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asijel koji je podsetio na stradanja Jevreja kroz vekove a naročito u Drugom svetskom ratu i naglasio da je taj narod, u svojoj borbi za opstanak, uvek verovao da će imati svoju državu Izrael.

- Mi smo i dalje u istom svetu i istoj dimenziji u kojoj se odigrao Holokaust… Ono što se dogodilo tada, može da se dogodi i sada, bilo gde i bilo kad – kazao je Asijel i dodao da „verovatnoća novog genocida nad jevrejima“ nije ništa manja danas nego što je bila 30-ih godina 20. veka u Nemačkoj jer, kako je ocenio, svet je u međuvremenu postao još „neosetljiviji na ispoljavanje nehumanosti i varvarizma“.

Vence kraj spomenika „Porodica“ položili su predstavnici Grada, Pokrajine, ambasada Izraela i Mađarske, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomaka žrtava Novosadske racije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu