NASILNI POROĐAJ UBIO MALU ELENU - MAJKA MARICA ZA "NOVOSTI": U nalazu piše da je bebi nagnječena glava

S. KOSTIĆ

24. 01. 2024. u 14:31

SMRT bebe Elene Novakov iz Šida posledica je nasilnog porođaja! To je potvrđeno obdukcijom, a navedeno je u zvaničnom obdukcionom nalazu Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina u Novom Sadu. Porodilja Marica Mihajlović (26) potvrdila je za "Novosti" da je sa suprugom Danijelom preuzela nalaz 10 dana posle porođaja.

НАСИЛНИ ПОРОЂАЈ УБИО МАЛУ ЕЛЕНУ - МАЈКА МАРИЦА ЗА НОВОСТИ: У налазу пише да је беби нагњечена глава

FOTO: Privatna arhiva

- Moje dete je preminulo ujutru u 4.38, u nalazu piše da je Eleni nagnječena glava. Hoću da isteram pravdu, da doktor bude kažnjen - priča nesrećna žena.

Njena kćer bila je živa samo tri sata nakon rođenja, a njoj je tek ujutru javljeno da je devojčica preminula.

Marica kaže da noćima ne spava i da joj je Elena stalno u glavi.

Lekaru M. M., kojeg je optužila za akušersko nasilje i smrt deteta, određen je pritvor od 30 dana, a Marica kaže da neće odustati dok pravda ne bude zadovoljena. Obdukcioni nalaz je sada i konkretan dokaz da su sve njene optužbe na račun ginekologa M. M. bile osnovane.

- Starija ćerka, koja ima pet godina, pita me zašto bebica spava napolju, a ja ne znam šta da joj kažem, bar zbog nje moram ostati jaka - govori Marica, koja svaki dan dobija podršku od žena koje su pretrpele akušersko nasilje kao i ona, ali i od onih koje se nisu našle u takvoj situaciji ali razumeju kako se oseća.

Foto: Fejsbuk/Marica Mihajlovic

Marica kaže da je svesna da borba još nije gotova, da tek sledi:

- Suprug Danijel i ja smo bili u policiji, dali izjavu i posle toga je tužilaštvo pokrenulo istragu. Mi sada moramo da nađemo advokata koji će da nas zastupa u tom slučaju.

Nakon što je nesrećna žena iz Šida horor koji je doživela na porođaju tokom kojeg je ginekolog vikao na nju, vređao je i pretio, odbijajući da uradi carski rez, prvo detaljno opisala na "Fejsbuku", a zatim u medijima, i u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, atmosfera je napeta. Zaposleni kažu da su uznemireni i da "trpe sajber nasilje".

Ipak, da sve vezano za porođaj Marice Mihajlović nije bilo po zdravstvenom protokolu potvrdila je juče i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Foto: Fejsbuk/Marica Mihajlovic

- Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama. Direktor bolnice je morao da bude obavešten u roku od jednog, a ja najkasnije u roku od dva sata o celom slučaju. Imaju jutarnji sastanci u bolnicama, i tu je trebalo da budu izneseni detalji o ovom slučaju.

Ministarka je rekla da je urađen unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao zaključak.

Lekari koji su radili stručni nadzor su tražili da svi učesnici, odnosno svi prisutni za vreme porođaja, daju izjave, kao i načelnici odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici. Grujičićeva je rekla i da će nakon dostavljanja tih izjava inspektorka dati svoje mišljenje.

- Republička stručna komisija za akušerstvo tražila je i jedan objektivni spoljašnji stručni nadzor. Na osnovu spiska nadzornika koji rade po ovom zakonu, odrediće se troje nadzornika, oni će otići u bolnicu i imaju dve nedelje da napišu svoj izveštaj - objasnila je Grujičićeva. - I antikorupcijski tim je izašao na lice mesta i to će biti gotovo u toku ove nedelje. Tada ćemo imati sve informacije.

FOTO: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja obavlja redovne kontrole porodilišta, ali "kolege u bolnicama štite svoje kolege", ali se sve zna, i kako se koji doktor ponaša prema pacijentima.

Porodilja Mihajlović, kojoj je, kada je obelodanila ceo slučaj, spočitavano što se prvo nije obratila bolnici i nadležnima, kaže da se za objavu na "Fejsbuku", uz koju je stavila i sliku svoje mrtve bebe, odlučila kako bi upozorila druge žene na nemarnost doktora M. M. Njemu je sudija Višeg suda odredio pritvor u trajanju do 30 dana, zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi.

Foto: Fejsbuk/Marica Mihajlovic

Kako navode u tužilaštvu, pritvor je određen zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti da će osumnjičeni ponoviti isto krivično delo, kao i zbog uznemiravanja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Jedan pratilac, bez troškova

UPRAVNI odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici doneo je odluku kojom se na porođaju dozvoljava prisustvo jednog pratioca koga bira porodilja.

- Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana - kažu u bolnici dodajući da prisustvo pratnje tokom porođaja neće naplaćivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)