NA POSTPOPISNIM MUKAMA : Predrag Rajić o “par ekselans“ pitanju u Crnoj Gori (VIDEO)

J. S.

18. 01. 2024. u 21:40

NEŠTO što bi trebalo da bude klasično statističko-birokratska stvar, u Crnoj Gori je “par ekselans” političko pitanje - ocenjuje geopolitički analitičar Predrag Rajić i podseća da je to prvi popis stanovništva posle dvanaest godina i to u vreme kada na vlasti više nije DPS.

НА ПОСТПОПИСНИМ МУКАМА : Предраг Рајић о “пар екселанс“ питању у Црној Гори (ВИДЕО)

KCNS

Prvi preliminarni rezultati ( može ih imati samo MONSTAT, crnogorska državna agencija koja se bavi statistikom) biće objavljeni krajem januara, ali,kako predviđa Rajić, tada će se dati ukupna slika o broju stanovnika,kao i podaci o polu, starosnoj  strukturi...

Ali, nacionalna, verska i jezička struktura verovatno neće biti poznata  pre marta ili aprila ove godine. Kako pitanje popisa predstavlja političko pitanje došlo je do formiranja organa koji se zove telo za praćenje ili monitoring popisnog procesa u skupštini Crne Gore, u koje su ušli predstavnici i vlasti i opozicije.

    Rajić navodi da nije siguran da u Crnoj Gori postoji politička volja da se izmeni Ustav, ukoliko se ispostavi da postoji više od 50 posto građana Crne Gore koji govori srpskim jezikom koji bi u tom slučaju trebalo da pored crnogorskog bude službeni jezik.

 Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića „ Postpopisna Crna Gora " može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave