ĐOKIĆ PONOVO KANDIDAT ZA REKTORA: Počeli razgovori o kandidaturama za rukovodstvo Univerziteta u Beogradu

Lj. Begenišić

12. 01. 2024. u 10:00

SADAŠNjI rektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Vladan Đokić i neki od članova njegovog prorektorskog tima ponovo će se kandidovati za ove funkcije - saznaju "Novosti".

ЂОКИЋ ПОНОВО КАНДИДАТ ЗА РЕКТОРА: Почели разговори о кандидатурама за руководство Универзитета у Београду

Foto: P. Milošević

Kako potvrđuju naši izvori, razgovori o tome već su vođeni, i gotovo je izvesno da će dvojica sadašnjih prorektora - profesor Dejan Filipović, prorektor za nastavu, i profesor dr Zorica Vujić, prorektor za finansije, ponovo biti kandidati za te funkcije. Međutim, na mestu prorektora za nauku više neće biti prof. dr Branislav Boričić. On odlazi u penziju.

- Za godinu dana idem u penziju i neću se ponovo kandidovati - rekao je za naš list prof. Boričić.

Neizvesna je kandidatura i četvrtog prorektora, profesora dr Ratka Ristića koji je zadužen za međunarodnu saradnju. On je na prethodnim izborima bio kandidat za gradonačelnika Beograda ispred desničarske liste "Nacionalno okupljanje", a tom njegovom angažmanu protivili su se neki članovi Senata univerziteta, pa će, možda, i to uticati na odluku o ponovnoj kandidaturi.

Mandat tri godine

MANDAT rektoru i njegovom timu od četri prorektora traje tri godine. Sadašnji rektor prof. dr Vladan Đokić izabran je u maju 2021. godine i na tom mestu nasledio je prof. dr Ivanku Popović.

Tada su izabrana i četiri nova prorektora - Dejan Filipović, Branislav Boričić, Ratko Ristić i Zorica Vujić.

Na Univerzitetu se spekuliše i da će prof. Đokić gotovo izvesno imati protivkandidata i da bi to mogao biti neko blizak bivšoj rektorki Ivanki Popović.

Međutim, prof. Popović kaže za naš list da o tome ne zna ništa, da je na fakultetima da predlože svoje kandidate, a da ona u septembru ide u penziju.

Inače, Savet univerziteta u Beogradu raspisao je izbore za rektora i četiri prorektora za školsku 2024/25, 2025/26. i 2026/27. godinu. Formirana je i komisija za sprovođenje izbora, a fakulteti i instituti dužni su da do 1. marta komisiji dostave svoje predloge za rektora, a do 5. aprila predloge za prorektore.

Prema proceduri, komisija sastavlja listu kandidata za rektora i šalje je na glasanje fakultetima i institutima do 6. marta, a izveštaji o davanju podrške vraćaju se komisiji do 5. aprila. Konačno evidentiranim kandidatom smatra se onaj kandidat koji je dobio podršku jedne trećine fakulteta i instituta, to jest najmanje 14 glasova podrške.

Listu kandidata komisija dostavlja Senatu do 11. aprila, a Senat utvrđuje predlog kandidata za rektora do 17. aprila glasajući najviše za jednog kandidata sa liste. Utvrđenim kandidatom za raktora smatra se kandidat koji je dobio najmanje jednu trećinu, to jest 21 glas.

Komisija kompletan izborni materijal dostavlja Savetu univerziteta do 29. aprila, a rektor i četiri prorektora biće izabrani na sednici Saveta 9. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!