JOŠ ČETIRI DANA ZA PRIJAVE POSLODAVACA KOJI BI DA ZAPOSLE ĐAKE: Više od 200 učenika u ovom gradu ima plaćenu praksu (FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 01. 2024. u 14:11

VIŠE od 200 učenika iz Kruševca i Rasinskog okruga uključeno je u program dualnog obrazovanja.

ЈОШ ЧЕТИРИ ДАНА ЗА ПРИЈАВЕ ПОСЛОДАВАЦА КОЈИ БИ ДА ЗАПОСЛЕ ЂАКЕ: Више од 200 ученика у овом граду има плаћену праксу (ФОТО)

Foto:S.Babović,arhiv skola

Đaci su donekle klupe zamenili praktičnom nastavom u fabrikama i pre 2019. godine, kada je to i zakonski regulisano. U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, koja je među pionirima duala u zemlji, napominju za „Novosti“ da ovaj sistem obrazovanja donosi benefite i đacima i poslodavcima. Đaci brže dolaze do posla, jer imaju radno iskustvo, dok poslodavci srećnije rešavaju problem deficitarnih kadrova.

Ukupno je 25 poslodavaca na nivou okruga uključeno u dual.

- U toku je formiranje upisne politike i trudimo se da predočimo poslodavcima zbog čega je važno da se uključe u program, dok istovremeno predstavljamo pojednostavljenu proceduru za konkurisanje i akreditaciju i zakonske izmene, koje su stupile na snagu ove jeseni – kaže za „Novosti“ Danijela Lazarević, stručna saradnica za edukaciju RPKK.

Pet srednjih stručnih škola je trenutno u dualu iz Rasinskog okruga. Četiri škole su iz Kruševca: Prva tehnička, Hemijsko-tehnološka škola, Ekonomsko-trgovinska, Politehnička „Milutin Milanković“ i Tehnička škola iz Trstenik.

Zainteresovani poslodavci mogu da se prijave za ovaj program sve do 15. januara. Procedura sadrži samo tri koraka: registracija na sajtu dualnoobrazovanje.rs, podnošenje zahteva za proveru ispunjenosti uslova za dual i prosleđivanje izjave o spremnosti za učešće u programu.

ŠKOLSKA GODINA 2024/2025

- 83 obrazovna profila

- 11 područja rada

- 10 novih obrazovnih profila

Iskustva poslodavaca su pozitivna. Ovog proleća se u potrazi za novim kadrovima uključio i „Jugoprevoz“.

- Akreditovali smo se za profil mehaničar motornih vozila, a u narednom periodu možda otvorimo poziciju za smer auto-električara, to su naše realne potrebe, a potrebe su i na tržištu – naveo je ranije Miroslav Milošević iz AP „Jugoprevoz“.

Među firmama koje su najduže u programu duala je EMS. I oni su u okviru priprema za prethodnu školsku godinu aplicirali sa više od 20 mesta, a u Kruševcu su ostvarili saradnju sa Prvom tehničkom školom. Četiri đaka obučavala su se za elektro-montera.

Šta će doneti nova školska godina, videće se vrlo brzo. Slobodnih mesta je više, a uvećana je i obavezna satnica đaka na „radnom mestu“.

- Procedura je pojednostavljena u smislu da više nije potrebno da u okviru akreditacije, ispunjenost uslova za poslodavce bude dodatno kontrolisana, jer će se to činiti u okviru redovne inspekcijske kontrole - napominje Marija Bandić iz RPK Srbija. - Novina se odnosi i na povećan broj sati, koje učenik provodi na praktičnoj nastavi, sa 6 do 8. Uvedena je i mogućnost da se stepenasto nadoknađuje učenički angažman, sve dok se ostvaruje najmanje 70 posto minimalne cene rada po satu, za svaki sat proveden na učenju kroz rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?