KO SVE IMA PRAVO NA BESPLATNU BANJU: Fond PIO raspisao oglas za prijem zahteva za rehabilitaciju

V.C.S.

09. 01. 2024. u 16:10

REPUBLIČKI fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je Oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima imaju, kako navode, korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, sa prebivalištem u Srbiji, čija penzija iznosi do 39.850 dinara, i koji osim penzije nemaju druga lična primanja, niti su koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu.

КО СВЕ ИМА ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ БАЊУ: Фонд ПИО расписао оглас за пријем захтева за рехабилитацију

Foto Arhiva

Pravo, takođe, imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. decembar 2023. godine, gde je 1 evro = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Uz prijavu je potrebno podneti penzijski ček; dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo); popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godine i da ovlašćuje Republički fond PIO da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju. Poželjna je i raspoloživa medicinska dokumentacija, ako je korisnik poseduje, ali nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ako penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije KiM, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. Prijave na oglas se podnose od 9. januara, zaključno sa 25. januarom ove godine.

Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa, a na rang listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri prigovore, obavesti podnosioce i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, što će biti objavljeno na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija /Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost"/, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)