OD NAREDNE GODINE U DATA CENTRU U KRAGUJEVCU: Najveći naučni eksperiment na svetu čuva podatke u Srbiji

Novosti online

26. 12. 2023. u 14:09

NAŠA zemlja, kao punopravna članica Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), priključila se grupi od samo šest zemalja članica kojima je Savet organizacije poverio na čuvanje podatke koji nastaju tokom eksperimenata sa elementarnim česticama. Ovi podaci, koji su ključni za eksperimente koje fizičari iz celog sveta sprovode u CERN-u, od naredne godini će se čuvati u srpskom data centru u Kragujevcu.

ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ У ДАТА ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ: Највећи научни експеримент на свету чува податке у Србији

Foto CERN

Ovo je priznanje poverenja u naučnu zajednicu Srbije, kao i u naš IT sektor koji će brinuti o pravilnom skladištenju i upotrebi podataka.

Ovog meseca naša zemlja je potpisala Memorandum o razumevanju sa CERN-om o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže (TheWorldwide LHC Computing Grid - LCG), u Državnom data centru u Kragujevcu. Ovim memorandumom srpski Data centar iz Kragujevca će postati Tier1 član najvišeg nivoa saradnje unutar globalne LHC računarske mreže.

Memorandum o razumevanju, koji su 9. decembra ove godine potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i šef odeljenja za informacione tehnologije CERN Enrika Porkariu, označava jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se naša zemlja priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, kao i radi formiranja „Tier-1 centra“ u Državnom data centru u Kragujevcu. Ovaj centar bi pružio podršku izvođenju CMS eksperimenta, i bio deo Globalne LHC čija je namena da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke. Od posebnog značaja je što se u Srbiji otvara Tier-1 vrsta centra koji predstavlja deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranih u odabranim najnaprednijim zemljama IT tehnologije.

Premijerka Brnabić je prilikom sastanka sa delegacijom CERN istakla “Ovo je veliki i značajan momenat, kada je reč o saradnji Vlade Republike Srbije i CERN-a i Srbija želi da postane jedna od vodećih zemalja po pitanju visokih tehnologija, veštačke inteligencije i biomedicine, i ova saradnja predstavlja dobru priliku i referencu za našu zemlju”.

- Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a. Naime, u Državnom data centru u Kragujevcu ćemo uspostaviti čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u. To je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta - rekao je ministar Jovanović.

- Državni data centar postaće Tier-1 centar CERN-a i omogućiće proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u. Pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravljanje jednim ovako kompleksnim informatičkim sistemom i omogućiće da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke - izjavila je ministarka Begović prilikom potpisivanja.

- Potpisivanje ovog Memoranduma je svedočanstvo o viziji Vlade Srbije i srpske naučne zajednice i njihovoj posvećenosti istraživačkom programu CERN-a, i obrnuto. Zadivljeni smo računarskom infrastrukturom koju Srbija pruža na raspolaganje svetskoj LHC računarskoj mreži, a posebno CMS saradnji. Sigurna sam da će ovaj Memorandum još više ojačati dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije i doprineti ostvarivanju naše zajedničke vizije da postanemo odskočna daska za naučnu zajednicu u Srbiji i širom sveta. CERN nastavlja da bude posvećen zajedničkom razvoju i deljenju znanja sa svojim partnerima, a sve u cilju daljeg naučnog napretka - rekla je Enrika Porkari, šef IT odeljenja CERN-a.

Republika Srbija je inače postala 23. punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine, dok smo bili pridružena članica CERN-a od 15. marta 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!