ZAŠTITA NASLEĐA GENERACIJA BUDUćNOSTI: Državni arhiv Srbije povodom 125 godina postojanja dodelio priznanja zaslužnima

D.B.M.

22. 12. 2023. u 11:54

DRŽAVNI arhiv Srbije proslavio je juče 125 godina postojanja, što je bila prilika da se uruče priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je Zlatnu plaketu za izuzetan doprinos očuvanju istorijskog pamćenja i širenje svesti o značaju arhiva i arhivske građe, kao i za uspostavljanje prakse priređivanja izložbi dokumenata Državnog arhiva Srbije prilikom poseta stranih državnika, dok je za redovno praćenje i profesionalno izveštavanje o radu Arhiva "Večernjim novostima" dodeljena Srebrna plaketa, koja je uručena Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku našeg lista.

ЗАШТИТА НАСЛЕЂА ГЕНЕРАЦИЈА БУДУћНОСТИ: Државни архив Србије поводом 125 година постојања доделио признања заслужнима

Foto: N.Skenderija

- Beograd je uz Beč i Istanbul najreferentniji međunarodni arhivski centar za istoriju Balkana, a uz Moskvu, London i Vašington, međunarodno najmerodavniji arhivski centar za istoriju Pokreta nesvrstanih i epohu Hladnog rata - istakao je dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije. - Godinama nam se iz sveta poručuje da prošlost nije važna, i da dokumenta nisu potrebna zato što se sve zna. Ne smemo da nasedamo na takve poruke. Dobro znamo kako izgledaju arhivi, muzeji, biblioteke u tim državama. Vodilja svake ozbiljne strategije u kulturi, mora da bude: Zaštiti nasleđeno, jer to je garancija da će biti zaštićeno i ono što danas nastaje.

Foto: N.Skenderija

 

DARODAVCI

PROTEKLIH godina Arhivu Srbije poklonjena su vredna dokumenta, knjige i umetnička dela. Među darodavcima su Ružica Đinđić, Predrag Marković, nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, Dušan Mihajlović, bivši ministar unutrašnjih poslova, kompozitor Ivana Stefanović, književnica i novinarka Nataša Marković, Bogoljub Šijaković, nekadašnji ministar vera, Vladimir Vilić, bivši direktor "Telekoma Srbija"... A, Miomir Gatalović, unuk slikarke Ljubice Cuce Sokić nedavno je darovao bogatu zaostavštinu svojih predaka.

Povodom značajne godišnjice, Arhiv Srbije je dodelio četiri zlatne i 18 srebrnih plaketa. Među dobitnicima su arhivi Jugoslavije, BiH, Makedonije, zatim srpske pravoslavne opštine u Beču i Trstu, Osmanski arhiv u Istanbulu, ministar Nikola Selaković, ambasadori dr Jasmina Mitrović Marić, dr Sima Avramović i drugi.

- Osmanski arhiv poseduje više od 100.000 arhivskih dokumenata koji se odnose na Balkan. Tu građu posmatramo kao arhivsko nasleđe ovog prostora - naglasio je dr Ugur Unal, direktor Generalne direkcije Državnog arhiva Turske i dodao da je najveći deo digitalizovane građe sa prostora Srbije.

Foto: N.Skenderija

 

PAPIR I MIKROFILM

 

- TEHNOLOŠKI napredak donosi velike izazove arhivistima i istoričarima - naglasio je Perišić. - Digitalni svet doneće raznovrsne olakšice, ali, kako narod kaže, vatra je dobar sluga a loš gospodar. Država treba da nam pomogne da sva elektronska dokumenta mikrofilmujemo, jer je to u praksi jedina dokazana zaštita arhivske građe od uništenja. Mi, arhivisti više verujemo papiru i mikrofilmu.

Na svečanosti su dodeljene tradicionalne nagrade "Zlatna arhiva", dr Jasmini Nikolić, direktoru požarevačkog arhiva i Veliboru Todorovu, direktoru arhiva "Timočka krajina", dok su priznanje "Đurđe I. Jelenić" za naučni rad dobili dr Srđan Piribatrić, dr Smilja Marjanović Dušanić i dr Danica Popović, urednici tematskog zbornika "Sveti kralj Milutin: vladar na raskršću svetova".

Izložbu "Umetnička zbirka Državnog arhiva Srbije" otvorio je Dejan Savić, savetnik predsednika Srbije. U umetničkom delu programa učestvovali su hor Dečjeg kulturnog centra Beograd i Slobodan Trkulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu