BEOGRAD ĆE BITI BIOEKONOMSKI CENTAR U EVROPI: Potpisani arhitektonski ugovori sa budućim stanarima BIO4 Kampusa

Lj.B.

20. 12. 2023. u 15:08

U VLADI Srbije potpisani su arhitektonski ugovori sa budućim stanarima BIO4 Kampusa koji je, kako je rečeno, jedinstveni multidisciplinarni projekat koji će omogućiti Beogradu da postane jedan od prepoznatih bioekonomskih centara u Evropi.

БЕОГРАД ЋЕ БИТИ БИОЕКОНОМСКИ ЦЕНТАР У ЕВРОПИ: Потписани архитектонски уговори са будућим станарима БИО4 Кампуса

Foto: Novosti

Arhitektonske projekte je sa predstavnicima sedam fakulteta univerziteta u Beogradu, devet instituta i Naučno tehnološkim parkom Beograd, potpisala ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja je tom prilikom kazala da je planirano da prvi stanari BIO4 kampusa budu useljeni 2026.

Ona je naglasila i da se očekuje da će u narednih pet dana stići i prva građevinska dozvola za otpočinjanje radova.

"Ovo je najveće ulaganje kao pojedinačan projekat u nauku u Srbiji ikada, a ovo je možda i neka promena koncepta nauke u Srbiji", kazala je Begović.

Budući stanari BIO4 kampusa sa kojima je danas potpisani arhitektonski ugovori su Biološki, Farmaceutski, Hemijski, Medicinski, Poljoprivredni, Tehničko-metalurški i kao i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Ugovori su potpisani i sa institutima za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, zatim sa Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković", sa Institutom za veštačku inteligenciju, Institutom za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, kao i sa Institutom za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Institutom Biosens.

Potpisan je arhitektonski ugovor i sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa u selu Rakovica, u blizini Beograda koji će se prostirati na oko 20 hektara površine, počeli su 29. maja ove godine, a procenjena vrednost novog bioekonomskog haba je oko 350 milona evra.

Kako su kazali u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, BIO4 kampus predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu i planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)