Protokol o postupanju i lažnim bombama biće poznat danas - Ministarka prosvete navila rešenje

Lj. Begenišić

13. 12. 2023. u 11:18

MINISTARKA prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će danas dobiti integrativni predlog u vezi sa bezbednošću dece u školama u slučaju dojava o bombi.

Протокол о поступању и лажним бомбама биће познат данас - Министарка просвете навила решење

Foto: N.Skednerija

-  Mislim da ćemo danas imati integrativni predlog, o kojem će kabinet izvestiti detaljnije. Bitno je da smo postigli dogovor oko toga da ćemo morati da podignemo najveći mogući stepen bezbednost dece i prostora u koji dolaze. Detaljan pregled prostora pre nego što deca stignu, kao i kada deca završe rad, predložli smo i zaključavanje i svako će iz svoje nadležnosti donositi odluke - rekla je Đukić Dejanović  pred početak skupa "Svet u 2024".

Ona je navela da sve to ukazuje da je neophodan novi protokol postupanja u ovakvim situacijama, na čijem usaglašavanju su i juče radili predstavnici MUP, Ministarstva prosvete i članovi kabineta premijerke Ane Brnabić. Protokol bi danas trebalo da bude završen i objavljen.

Inače, neke škole sa ovim problemom bore se duže od mesec dana, kao što je slučaj sa OŠ "20. oktobar" u Novom Beogradu.

Obaveštavaju putem "Vibera"

Roditeljima putem viber-grupa stižu obaveštenja da su škole dobile dojavu o podmetnutoj bombi. Razredni starešina ili predstavnik odeljenja u Savetu roditelja pošalje poruku da je stigla dojava o bombi, da su deca u dvorištu i da je u toku pregled objekta. Nakon toga roditelji se obaveste da su se deca vratila na nastavu.

- Dojave o podmetnutim bombama dobijamo od 3. novembra - kaže direktor ove škole Branislav Nedeljković. - U poslednje vreme, pretnje ne stižu direktno, nego MUP pa oni dojave školi. Uvek postupamo po proceduri, ispraznimo školu dok traje provera, a onda se deca vrate na časove.

Da su razlozi i ciljevi lažnih dojava o postavljenim bombama političke prirode, smatraju stručnjaci za bezbednost. Tako Miroslav Bjegović ističe da iza njih stoje zapadni obaveštajni centri moći kojima ne odgovara aktuelna vlast.

- Tim lažnim dojavama se širi nesigurnost i panika među građanima, a cilj Zapada je da naši građani razmišljaju kako vlast nije sposobna da im osigura bezbednost i da bi je iz tih razloga trebalo menjati - rekao je Bjegović. - Zapadni centri za to imaju podršku i na prostoru Srbije.

Bjegović kaže da nije teško sprečiti dojave koje su upućene iz Srbije, jer adrese mogu da se lociraju i otkriju, ali da su problem dojave sa adresa iz inostranstva.

- To je teško iako imamo dobru saradnju sa policijskim institucijama poput Europola i krivično-pravnim institucijama poput Eurodžasta, gde se reaguje onog momenta kad naš sistem bezbednosti zatraži jednu takvu vrstu usluge - kaže Bjegović. - Ima i slučajeva da ne dobijemo odgovor, ili neće da se bave tim poslom, što nas navodi na sumnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)