PREGLED ŠKOLA POSLE NASTAVE: Zbog sve učestalijih dojava o postavljenim bombama menjaće se protokol postupanja

V. N.

12. 12. 2023. u 07:25

PROTOKOL o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama biće proširen, a MUP i Ministarstvo prosvete najverovatnije već danas definisati sve detalje.

ПРЕГЛЕД ШКОЛА ПОСЛЕ НАСТАВЕ: Због све учесталијих дојава о постављеним бомбама мењаће се протокол поступања

Foto M. Anđela

Nova procedura postupanja u slučaju dojave o bombama postala je neophodna zbog sve učestalijih pretnji. Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama, zbog čega su sve kontradiverzivne ekipe bile na terenu, a đaci su često gubili časove.

Uvođenjem novog protokola o postupanju takve situacije bi se predupredile. Naime, prema preliminarnom dogovoru, koji će još biti naknadno utanačen, nadležne policijske uprave trebalo bi da pregledaju škole uveče posle završetka nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana. Kada se ustanovi da je objekat bezbedan, domar bi ga zaključao dok su kontradivezivne ekipe još tu. Plan je da se u novu bezbednosnu strategiju uključi i komunalna policija.

U novom protokolu biće definisano i postupanje nadležnih u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u, a ono će između ostalog zavisiti i od vremenskih uslova.

Jedan od predloga u slučaju da dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u školi bude prijavljena MUP-u, svi u školi ostanu u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Ranije juče saopšteno je da je policija identifikovala nekoliko državljana Srbije, ali i osobe iz inostanstva, koje su slale dojave dojave o bombama beogradskim školama proteklih nedelja. U saopštenju Vlade Srbije navodi se i da je premijerka Ana Brnabić obaveštena da je u toku istraga na otkrivanju pošaljioca dojava o bombama, koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usmerena na prikupljanje materijalnih dokaza prema učiniocima za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela izazivanje panike i nereda.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete informisali su premijerku da su preduzeli sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.

Vrtići: Roditelji samo do vrata

Ista bezbednosna procedura važila bi i za vrtiće. Predlog je da po novom protokolu roditelji dovode decu do vrata predškolskih ustanova.Saveti roditelja beogradskih vrtića ranije su obavešteni da će zbog učestalih dojava o postavljenim bombama u javnim ustanovama policajci u civilu u narednom periodu, u skladu sa svojim procedurama, pregledati vrtiće predškolskih ustanova u Beogradu.

U više osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda u i juče ujutru stigle su dojave o postavljenoj bombi. Juče je saopšteno i da je u Novom Pazaru uhapšen J. K. (38), zbog sumnje da je sa skrivenog broja lažno prijavio policiji da je postavljena bomba u sportskoj hali "Pendik". On je osumnjičen za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!