32 GODINE OD BRUTALNOG UBISTVA PORODICE ZEC: Komemoracija u Zagrebu, na mestu zločina 1991.

Novosti online

07. 12. 2023. u 15:49

SRPSKO NARODNO VIJEĆE i Antifašistička liga Hrvatske zakazali su za večeras komemoraciju povodom 32 godine od ubistva porodice Zec u Zagrebu, 1991. godine, a grad Zagreb je najavio da će mesto zločina obeležiti podizanjem spomen-ploče.

32 ГОДИНЕ ОД БРУТАЛНОГ УБИСТВА ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ: Комеморација у Загребу, на месту злочина 1991.

Foto privatna arhiva

Komemoracija je najavljena za 18 časova kod Adolfovca, na zagrebačkom Sljemenu, lokalitetu gde su u noći između 7. i 8. decembra 1991. ubijene devojčica Aleksandra i njena majka Marija.

Porodicu Zec monstruozno su likvidirali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske, kojom je komandovao Tomislav Merčep. Iz kuće je prvo izveden Mihajlo Zec (38), imućni zagrebački mesar, a zatim Marija (36) i Aleksandra (12).

Po Merčepovom naređenju, njegov zamenik Miro Bajramović, naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Mihajla zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima. Prilikom privođenja, ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici, na Trešnjevci, ubio ga je Siniša Rimac, navodno u pokušaju bega. Posle toga, Munib Suljić se vratio u kuću, odakle je izveo Mariju i Aleksandru i ubio ih iz vatrenog oružja kod planinarskog doma na Sljemenu. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan preživeli su krijući se u kući.

Mrtva tela zločinci su potom prekrili smećem, a ubrzo pošto ih je pronašla policija, uhapšeni su Suljić, Mikola, Rimac, Hodak i Snežana Živanović.

Foto privatna arhiva

Tomislav Merčep

Neki od njih su pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju utvrđeno kako tom prilikom nisu imali advokata, pa su iskazi odbačeni, a oni oslobođeni.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice "Merčepovci", nije sprečio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina. Preminuo je 17. novembra, u 69. godini.

Po optužnici, pripadnici jedinice su na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje. Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, blizu Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca. Preživeli Dušan i Gordana Zec dobili su 200.000 evra jednokratne pomoći 2004. godine i to je bio jedini čin podrške od države.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)