POTPISANA DVA SPORAZUMA SRBIJE I KINE: Zajedno izučavamo budućnost univerzuma

Lj.B.

05. 12. 2023. u 10:56

INSTITUT za nuklearne nauke "Vinča" i Institut za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka potpisali su dva sporazuma o saradnji za projekte daljeg proučavanja Higsovog bozona ("Božje čestice) u "Higsovim fabrikama" sa ciljem da se dodatno objasni struktura univerzuma i njegova budućnost.

ПОТПИСАНА ДВА СПОРАЗУМА СРБИЈЕ И КИНЕ: Заједно изучавамо будућност универзума

Foto Pixabay free images

- Vinča ide u korak sa svetskom naukom kao što je to i činila u svojoj bogatoj i dugoj naučnoj tradiciji - rekla je naučni savetnik Instituta "Vinča" Ivanka Božović. - Reč je o civilizacijskom naporu da kao vrsta bolje razumemo gde živimo, zašto je univerzum ovakav kakav je. Na primer, zbog čega dominira barionska materija - koja smo između ostalog i mi, zvezde, planete, ljudi i naravno kakva je njegova dalja sudbina.

Pored saznajnog značaja istraživanja ove "Božje čestice" primena rezultata je i u pratećim tehnologijama. Ivanka Božović je naglasila da je ovakvo učešće od velikog značaja za srpske istraživače, jer će osim učenja imati pristup odgovarajućim fondovima.

- Možda u našoj državi nismo toga dovoljno svesni, ali mi možemo da damo kontribuciju tom projektu, koja se ne sastoji u ovom trenutku ni od novca ni od opreme, već od onoga što možemo da uradimo. Ljudski potencijal, potencijal znanja koji Institut Vinča i država Srbija ima je možda ta najveća vrednost koju mi i kontribuiramo, između ostalog, i u ovom projektu - rekla je Božovićeva.

Direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović je istakla da projekat omogućava mladim istraživačima da mogu da otputuju, steknu nova saznanja, kako bi imali osnovu za kreiranje najmodernijih i najsavršenijih tehnologija. Samim tim, imaće pristup i međunarodnim fondovima.

Ambasador Kine Li Ming rekao je da je u septembru predsednik Aleksandar Vučić u Kini prisustvovao trećem forumu za međunarodnu saradnju, i tom prilikom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom dogovorio dalje podizanje nivoa saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!