SVETITELJ NAM DAJE SNAGU DA IZDRŽIMO: Liturgijom i lomljenjem česnice u crkvi u Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska slava

D. Z.

08. 11. 2023. u 13:18

LITURGIJOM koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije i lomljenjem česnice u crkvi svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici obeležena je gradska slava ovog grada.

СВЕТИТЕЉ НАМ ДАЈЕ СНАГУ ДА ИЗДРЖИМО: Литургијом и ломљењем чеснице у цркви у Косовској Митровици обележена градска слава

foto d.z.

Zbog kiše koja je padala danas je izostavljena litija kroz gradske ulice i do centra grada a episop Teodosije je pozvao građane na zajedništvo i da „ljube jedni druge“ .

- Da bi mogli da ljubimo jedni druge treba prvo da zadobijemo Hristovu Božansku ljubav. Da bi mogli da imamo ljubav prema bližnjima treba prvo da dobijemo ljubav prema Bogu. Čak nas sveto Jevanđelje i Gospod uči da ljubimo i neprijatelje svoje i gospod nas uči da nikoga ne mrzimo i da nikome ne uzvraćamo istom verom, već budući da smo božiji učenici i sledbenici njegove spasenosti onda treba i mi da budemo izvor svakog dobra i ljubavi –kazao je episkop Teodosije.

On je naglasio da ljubav treba da nam bude najače oružje u ovom životu jer nas Gospod uči kako da se odnosimo jedni prema drugima. I predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaparožac kazao je da građani Kosovske Mitrovice i srpski narod u teškim vremenima nikada nije gubio veru u Boga i svetog Dimitrija .

- U teškim vremenima naš narod se uvek okupljao oko crkve, tu je tražio da se složi i da se moli, nikada nije gubio nadu u volju Božiju. Tako je i danas na svetog Dimitrija, ne gubimo nadu da će da nam Bog, sveti Sava i naš zaštitinik sveti Dimitrije pomoći da u budućnosti živimo u miru i slozi i da ovaj narod ovde opstane - rekao je Zaparožac koji je sugrađanima poželeo da današnji praznik u budućnosti proslavljaju u slozi, zdravlju i miru.

Inače, zlatnim iz česnice ove godine je pronašao Srđan Dujović iz Kosovske Mitrovice koji je istakao da građanima zaštitnik sveti Dimitrije davao snagu da istraju u ovi teškim trenucima.

- Što nas više gaze mi smo duhovno jači. Smatram da ovaj zlatnik nije moj lični već je blagoslov božiji za ceo naš narod koji trpi golgotu – poručio je Dujović koji je kazao da "što više lome srpski narod na Kosovu i Metohiji to je naš narod duhovno jači".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)