MEDALJE SANU KOSTIĆU I SUBOTIĆU: Odluka Akademije o dodeli priznanja

Lj.B.

30. 10. 2023. u 11:45

"MEDALjA SANU" iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka biće dodeljena nekadašnjem predsedniku akademije Vladimiru S. Kostiću, a iz oblasti društvenih i humanističkih nauka akademiku Gojku Subotiću, saopštila je danas SANU.

МЕДАЉЕ САНУ КОСТИЋУ И СУБОТИЋУ: Одлука Академије о додели признања

arhiva

Članovi Predsedništva SANU doneli su odluku o medaljama na sednici održanoj 25. oktobra, na predlog Komisije za dodelu nagrade "Medalja SANU", koja će im biti uručena na svečanosti povodom obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti 20. novembra, kaže se u saopštenju.

U obrazloženju Komisije ističe se da je "naučni opus Kostića veoma bogat, a ključni rezultati istraživanja su publikovani u najprestižnijim svetskim časopisima iz oblasti neurologije", dok ga "impresivan broj citata, preko 15.000, i veliki h-indeks, 62, svrstavaju na vrh lestvice naše neurološke nauke, i nauke generalno, sa velikim ugledom u svetu".

- Nemerljiv je i doprinos Kostića u razvoju naučnog kadra i formiranju veoma prepoznatljive, jedinstvene i ugledne neurološke škole. Paralelno s bavljenjem naučnim i pedagoškim radom, koji i dalje traje nesmanjenim intenzitetom, ne mogu se zaobići ni njegove plodonosne aktivnosti u SANU, posebno u periodu kada je bio njen predsednik - kaže se u saopštenju.

U obrazloženju nagrade Subotiću istaknuto je da se "osnovna vrednost njegovog naučnog doprinosa ogleda u ingenioznom spoju istraživanja u okvirima jedne identitetske nauke, kao što je istorija srpske srednjovekovne umetnosti, i istraživanja širokih okvira koje čine vizantijska i postvizantijska umetnost zemalja vizantijskog kulturnog kruga".

- Jedan i drugi okvir, uži i širi, čine neraskidiv spoj, što je u najvećoj meri doprinelo impresivnim rezultatima naučnog pristupa akademika Subotića - ocenjeno je u SANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata