UVODI SE ELEKTRONSKA EVIDENCIJA POVREDA NA RADU: Počela javna rasprava o novoj Strategiji koja reguliše ovu oblast

Novosti online

27. 10. 2023. u 15:51

UVODI se elektronska evidencija o povredama na radu, a cilj Srbije je da se u naredne četiri godine broj povreda na radnim mestima smanji za pet odsto u odnosu na prethodnih pet godina. Ovo su osnovni postuplati predložene Strategije bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2023. do 2027. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje, koji su od danas na javnoj raspravi.

УВОДИ СЕ ЕЛЕКТРОНСКА ЕВИДЕНЦИЈА ПОВРЕДА НА РАДУ: Почела јавна расправа о новој Стратегији која регулише ову област

Foto: N. Živanović

Javna rasprava će trajati do 15. novembra, a zaključak o njenom sprovođenju doneo je Odbor za privredu i finansije, a na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Opšti cilj, kako se navodi u obrazloženju, jeste unapređenje bezbednosti na radu i očuvanje zdravlja radno aktivnog stanovništva. Teži se smanjivanju broja povreda i profesionalnih oboljenja tako što će se minimiziovati rizici vezani za radna mesta i radnu sredinu. Radiće se i na promociji značaja prevencije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i unapređenju administrativnog kapaciteta Inspektorata za rad i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)