DANILO IMA SAMO 12 GODINA, ALI OD DETINJSTVA ŽIVI U BOLOVIMA: Porodica moli za pomoć u lečenju

S.BABOVIĆ

26. 10. 2023. u 11:39

DANILO Nikolić (12) iz Kruševca je od detinjstva živeo u bolovima, sve dok njegova porodica nije došlo do prave dijagnoze i terapije.

ДАНИЛО ИМА САМО 12 ГОДИНА, АЛИ ОД ДЕТИЊСТВА ЖИВИ У БОЛОВИМА: Породица моли за помоћ у лечењу

Foto:FB

Put do leka nije bio lak, ali se i plaćanje medicinskih troškova ispostavilo kao veliki izazov. Nikolići za lečenje svog sina sakupljaju sredstva putem Fondacije „Humanost bez granice“, a uskoro će organizaovati i humanitarne bazare.

- Sada se leči kod inostranog doktora kod koga smo nakon dugogodišnje borbe i strašnih bolova, koje je Danilo svakodnevno imao, konačno došli do uzroka i prave dijagnoze i već smo na dobrom putu ka oporavku - kaže majka Lidija Vesić Nikolić. - Kada smo krenuli putem oporavka, kada smo suzbili bolove i virus, koji ga je životno ugrožavao, ne smemo se vratiti nazad. Borićemo se kako znamo i umemo da Danilo ozdravi i konačno ima normalno detinjstvo.

Foto:FB Pomozite da Danilo ozdravi

Sve je počelo kada je Danilo kao beba patio od čestih respiratornih infekcija. Posle druge godine, primećuju se slabiji psihomotorni razvoj i govor. Krenuli su i brojni digestivni problemi. Starija Danilova sestra obolela je od dijabetesa tip 1 i mališan je zbog sestrinog bolničkog lečenja neretko bio odvojen od majke.

- Brojni logopedsko-defektološki tretmani su mu delimično pomogli, ali nakon preležanog sinovitisa u šestoj godini, govor je krenuo da mu se gasi, kao i stečena znanja i psihomotorne veštine - navode u Fondaciji „Humanost bez granica“.- Sa sedam godina dijagnostikovan mu je pervarzivni razvojni poremećaj, a kasnije i dečiji autizam.

Foto:FB Pomozite da Danilo ozdravi

Danas Danilo nema razvijen govor, nije samostalan u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ima brojne digestivne i motoričke probleme i jake bolove kao posledicu artritisa i upalnih procesa u organizmu. Roditelji su odlučili da lečenje nastave u inostranstvu, gde su mu, pored autizma, dijagnostikovani i inflamatorna bolest creva, inflamatorni spondiloartritis, trohanteritis i sakrolilitis.

Od jula 2022. godine je na preporučenoj terapiji inostranog doktora i već su primećeni pozitivni pomaci u razvoju, kao i umanjenje bolova. Troškovi lečenja su visoki i Danilov otac je često u inostranstvu, gde dodatno pokušava da zaradi novac kako bi njegov sin imao srećnije detinjstvo. Danilu su potrebna sredstva za lečenje, specijalističke i kontrolne preglede, neophodne terapije, dioptrijske naočare, lekove, suplemente, prevodilačke usluge u toku lečenja u inostranstvu, kao i za putne troškove i smeštaj. 

KAKO MOŽE DA SE POMOGNE?

SVI ljudi dobre volje mogu da pomognu lečenje Danila Nikolića, slanjem SMS sa brojem 99 na 2407, kao i uplatama na račune Fondacije "Humanost bez granica"(na slici). Sve informacije o teškom slučaju dečaka, koji pokušava da dođe do pravog leka, objavljuju se i na FB stranici "Pomozite da Danilo ozdravi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti