TRAŽE MAKAR REČ UTEHE: Fondaciji Luke Jovovića (15), stradalog u saobraćaju, javljaju se porodice poginule dece

V.C.S.

20. 10. 2023. u 17:48

ZA godinu dana, koliko postoji Fondacija "Luka Jovović", javilo se najmanje petnaestak porodica dece nevino stradale u saobraćaju. Neki su tražili pravni savet, drugi samo reč utehe i da podele iskustvo sa roditeljima i sestrama petnaestogodišnjeg Luke, koji je poginuo 30. aprila prošle godine, u selu Ratkovo.

ТРАЖЕ МАКАР РЕЧ УТЕХЕ: Фондацији Луке Јововића (15), страдалог у саобраћају, јављају се породице погинуле деце

Privatna arhiva

- Kada je bila Lukina godišnjica, pozvali smo neke od porodica i ispričali su svoje traumatično iskustvo - kaže Lukina sestra Dijana. - Sve porodice prolaze isto:u trenucima najvećeg bola ulaze u sudski proces, koji je za njih dodatno traumatičan, a ponekad i pravo mrcvarenje, jer postupak često, iz ovih ili onih razloga, dugo traje. U našem slučaju više puta je odlagan jer se devojka koja je udarila našeg Luku dok je bio na motociklu, ne poštujući prvenstvo prolaza, nije pojavljivala. To je dodatna traumatizacija porodice. Otac i sestra su policijski službenici, ali smo svi smogli poslednje atome snage i izgurali.

Glavni pretres u slučaju poginulog petnaestogodišnjaka biće održan 24. oktobra. To, međutim, za ovu porodicu nije kraj. Kako kažu, žele da preko svoje Fondacije pomognu i drugima. Takođe žele da doprinesu promeni zakonskih propisa i da se pooštre kazne, posebno za napuštanja mesta nesreće i neukazivanje pomoći.


- Obdukcija je pokazala da je moj brat mogao da preživi da mu je blagovremeno ukazana pomoć. Ali, predugo je ostao bez kiseonika i zato se nije probudio iz kome. Naime, iako je medicinski radnik, devojka koja ga je udarila, ostavila ga je da leži sa druge strane kolovoza, a ona se zaključala u svojoj kući. Kasnije je izašla sa članovima porodice svog nevenčanog supruga, ali tada su već izašle i komšije, koje su pozvale Hitnu pomoć. Ni tada Luki niko nije prišao - objašnjava Dijana.

POOŠTRAVANjE KAZNI

RADNA grupa, koju je formiralo Ministarstvo pravde, počela je rad na izmenama Krivičnog zakonika. Između ostalog, menjaće se i kazne za teška dela protiv bezbednosti saobraćaja, a minimalna sankcija biće sa jedne podignuta na tri godine zatvora.

Lukina borba trajala je devet dana, ali tu najtežu bitku nije dobio.

- Kroz Fondaciju ostalim porodicama stradale dece nudimo moralnu i pravnu pomoć, a nadamo se da ćemo uskoro imati i psihologa, jer sve one ostaju prepuštene same sebi. Retko koji roditelj može to da isprati i izdrži. Pitanje bezbednosti saobraćaja mora da se vrati u fokus. Ne mogu da vratim ni brata, ni vreme unazad, ali možemo da spasimo neko drugo dete - konstatuje Dijana Jovović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)