TROPSKA NOĆ USRED OKTOBRA: U ovim delovima temperatura neće padati ispod 22 stepena

Novosti online

18. 10. 2023. u 14:44

NAKON jakog zahlađenja koje je zahvatilo Srbiju, a koje je donelo pojedinim predelima Srbije i prve jutarnje mrazove, narednih dana očekuje se potpuni preokret vremena.

ТРОПСКА НОЋ УСРЕД ОКТОБРА: У овим деловима температура неће падати испод 22 степена

Foto: P.Milošević

Srbija će narednih dana biti pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti sa zapada, sa juga će pristizati veoma topla vazdušna masa.

Istovremeno će zbog veoma izraženog gradijenta pritiska biti i veoma vetrovito, a kako će duvati jak, na udare i olujni jugozapadni vetar, biće i veoma toplo sa temperaturama znatno iznad proseka za ovo doba godine, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Očekuju se olujni udari južnog i jugozapadnog vetra, na planinama i do 100 km/č.

Dakle, već od sutra se očekuje osetno toplije vreme. Jutro će i dalje biti prohladno, uz minimalne temperature od 5 do 10°C, ali će tokom dana maksimalna temperatura biti od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

Kako će jak vetar imati fenski efekat, još toplije biće tokom petka i subote, naročito tokom noći.

Već u noći ka petku i u petak ujutro minimalna jutarnja temperatura u košavskom području, u Podrinju, u Kolubarskom okrugu i u Beogradu 18°C.

Tokom dana očekuju se prave letnje temperature, uz vrednosti preko 25°C, lokalno i do 30°C, a u Kolubarskom okrugu ponegde i do 31°C.

Pre podne biće sunčano, posle podne uz povećanje oblačnosti.

Još toplije biće u noći ka suboti, a u mnogim predelima očekuje se tropska noć, uz temperature iznad 20°C.

U Beogradu, na jugu Banata, u Podunavlju, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu očekuje se vrhunac visokih noćnih temperatura, pa će tako u ovim predelima ona biti 22-23°C, što su vrednosti koje se veoma retko sreću i tokom najvrelijih letnjih dana.

Čak će i na planinama i u ostalim predelima Srbije biti veoma toplo, uz minimalne temperature od 15 do 20°C, a hladnije će biti samo u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz minimalne temperature i ispod 10°C, dok se hladnije u ovim predelima očekuje i tokom dana, pri čemu maksimalna temperatura neće preći 20°C.

Samo da podsetimo da su jutrs i juče minimalne temperature bile ispod 5°C, ponegde i ispod 0°C, tako da se u noći ka suboti ponegde očekuju i 20 stepeni više temperature u odnosu na jutrošnje.

Zbog više oblačnosti, maksimalna temperatura neće mnogo odmaknuti od jutarnje i u većini predela biće od 22 do 28°C, u Beogradu oko 25°C, a tokom dana biće prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom. Obilnijih padavina biće na jugozapadu Srbije.

Sa snažnim južnim strujanjem sa severa Afrike očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

Dakle, narednih dana temperature će biti i za 10-15 stepeni više od proseka za ovo doba godine koji iznosi tokom dana od 14 do 18°C.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: „NIKO NIJE OSIROMAŠIO DAVAJUĆI“ Žarko Jovanović, profesor kuvarstva o radu sa učenicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)