GRUJIČIĆ NA OTVARANJU OBNOVLJENE AMBULANTE KOD SMEDEREVSKE PALANKE: Ministarstvo najviše radi na jačanju primarne zdravstvene zaštite

Tanjug

09. 10. 2023. u 12:49

U SELU Glibovac u opštini Smederevska Palanka danas je otvorena obnovljena ambulanta, a svečanosti je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je istakla da je neophodno da zdravstvena zaštita bude što bliže građanima i da zato ministarstvo najviše radi na jačanju primarne zdravstvene zaštite.

ГРУЈИЧИЋ НА ОТВАРАЊУ ОБНОВЉЕНЕ АМБУЛАНТЕ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Министарство највише ради на јачању примарне здравствене заштите

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Ovo mesto sa oko 3.000 stanovnika nekoliko godina nije imalo seosku ambulantu, a današnjim otvaranjem stvoreni su uslovi za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Grujičićeva je zahvalila lokalnoj samoupravi zato što su izdvojili sredstva da se obnovi ambulanta koja dugo nije radila.

- Očito da su slušali ono što sam govorila i što govorim poslednjih nekoliko godina, a to je da je neophodno da zdravstvena zaštita bude što bliže stanovnicima koji je koriste, jer je to jedini način da na vreme organizujete preventivne preglede kako bi zdravstveni radnici imali kompletan uvid u to kakvo nam je zdravstveno stanje stanovništva. Mislim da će mnogo značiti i ljudima koji ovde rade i žive - rekla je ministarka.

Ona je najavila da je u planu nabavka i jednog ultrazvučnog aparata za seosku ambulantu u selu Glibovac.

- EKG aparat već imaju, a ideja je i da se nabavi još jedan aparat za male biohemijske analize krvi i onda zaista možemo da kažemo da će mladi kolega koji je ovde počeo da radi i kome je ovo prvo stalno zaposlenje, moći da napravi trijažu i uputi pacijente dalje gde treba. To je ideja, da se umrežimo svi, da pacijenti ne gube vreme na dijagnostiku - rekla je Grujičićeva.

Ona je dodala da je u Opštoj bolnici u Smederevskoj Palanci montiran skener, kao i da bi uskoro trebalo da veliki broj mladih lekara završi specijalizaciju i zaposli se u Opštoj bolnici.

Ona je naglasila da ministarstvo najviše radi na jačanju primarne zdravstvene zaštite, odnosno lekara opšte prakse, kao i da na svakom mestu gde ima dve-tri hiljade ljudi treba otvoriti ovakvu jednu ambulantu.

Grujičićeva je posetila i Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Smederevskoj Palanci gde je održala sastanak sa direktorima ove dve zdravstvene ustanove kako bi dogovorili dalje korake u cilju njihovog povezivanja i rekonstrukcije Opšte bolnice.

- Opšta bolnica u Smederevskoj Palanci je stavljena kao jedna od 13 prioritetnih za rekonstrukciju. Ono što treba uraditi jeste rekonstruisati deo koji je prilično propao i gde su operacione sale i projekat koji postoji je dobar. Mi ćemo napraviti zdravstveni centar Smederevska Palanka, da od Doma zdravlja i Opšte bolnice napravimo jednu ustanovu. Sada razmišljamo o tome da li iskoristiti već postojeće prostorije. Moramo praviti racionalizaciju da bismo bili efikasni - ocenila je Grujičićeva.

BONUS VIDEO: HOĆEMO LEKARA U SVAKOM KVARTU: Ministarka zdravlja prof. dr. Grujičić u intervjuu za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?