POSLEDICE ODBIJANJA VAKCINACIJE ILI NEPOTPUNE IMUNIZACIJE DECE: Struka otkriva zbog čega je došlo do porasta broja obolelih od velikog kašlja

V.N.

07. 10. 2023. u 07:00

U SRBIJU se vraćaju iskorenjene i gotovo zaboravljene bolesti, a to je posledica smanjenog obuhvata dece obaveznom vakcinacijom. Posle 15 godina, ponovo imamo pertusis, odnosno veliki kašalj!

ПОСЛЕДИЦЕ ОДБИЈАЊА ВАКЦИНАЦИЈЕ ИЛИ НЕПОТПУНЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ ДЕЦЕ: Струка открива због чега је дошло до пораста броја оболелих од великог кашља

Foto: Shutterstock

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršovoj", kako je rekla dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje plumologije u ovoj ustanovi, za tri nedelje imali su pet slučajeva velikog kašlja, a i dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike Kliničko-

-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", kaže da je u ovoj ustanovi bilo hospitalizovano dvoje dece sa istim problemom.

Ostojićeva je rekla da jeste malo neobično što se u poslednje vreme pojavljuju slučajevi pertusisa ili velikog kašlja, najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane.

Da nam zbog odbijanja vakcinacije ili nepotpune imunizacije dece preti povratak već iskorenjenih bolesti, pedijatri upozoravaju godinama, a sad se to i u praksi obistinjuje. I, nije iznenađenje jer smo po obuhvatu vakcinom (DTaP-IPV-Hib), protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom infulence tip b, ispod bedema koji kolektivno štiti od nove zaraze, a to je 95 odsto vakcinisanih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u 2021. godini planirana imunizacija ovom vakcinom sprovedena je sa obuhvatom od 90,8 odsto: ciljani obuhvat dece u prvoj godini života od 95 odsto postignut je samo u četiri okruga, a ispod 90 odsto je bio u devet okruga. U drugoj godini, u okviru revakcinacije, ovu petovalentnu kombinovanu vakcinu - "pentaksim", primilo je 82,3 odsto mališana.

- Mislili smo da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana - rekla je dr Ostojićeva.

Prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature. Druga faza je, kako kaže dr Ostojić, najteža - to je faza zacenjivanja i da ona najduže traje, čak i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem, plavljenjem, gubitkom daha i koja može da se zakomplikuje sa respiratornim komplikacijama upale pluća.

- Potom ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja - rekla je dr Ostojić.

Doktorka Rsovac navela je da ove bolesti nije uopšte bilo dok je vakcinacija sprovođena redovno:

- Mi 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertusisa, dok smo imali velike obuhvate vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku - rekla je dr Rsovac.

Na kovid-odeljenju nema dece
 

NA našoj klinici povećan je broj pregleda i prijema dece sa respiratornim virusnim infekcijama - kaže dr Ostojić. - To je normalno za ovaj period, krajem septembra i početkom oktobra mi uvek imamo najveći broj pregleda respiratornih pacijenata jer su krenuli kolektivi - vrtići i škole i deca često obolevaju od respiratornih infekcija. Trenutno je na klinici 15 respiratornih pacijenata, na odeljenju tuberkuloze je jedno dete, a na kovid-odeljenju nema dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave