ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA TELA UN-a U BEOGRADU: Priznanje Srbiji i RGZ-u za izvenredne rezultate

Novosti Onlajn

06. 10. 2023. u 17:46

TELA Ujedinjenih nacija i Evropske unije - UNECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu), UNGGIM Europe (Komisija Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu) i Eurostat (Statistički zavod Evropske unije), zajedno sa Republičkim geodetskim zavodom organizovali su u Beogradu međunarodnu konferenciju "Integrisanje statističkih i geoprostornih podataka".

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ТЕЛА УН-а У БЕОГРАДУ: Признање Србији и РГЗ-у за извенредне резултате

Foto: RGZ

Konferenciju su svečano otvorili direktor RGZ-a, mr Borko Drašković i direktor Republičkog zavoda za statistiku, dr Miladin Kovačević. Tokom ceremonije svečanog otvaranja učesnicima su se obratili i predstavnik Ekonomske komisije ujedinjenih nacija za Evropu, Tjeke Gjaltema, šefica odeljenja za sektorsku i regionalnu statistiku Kancelarije za statistiku EU – Eurostat, Marta Nađu-Rotengas i izvršni direktor Organizacije ujedinjenih nacija za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu, Tomaž Petek.

Foto: RGZ

Direktor RGZ-a, mr Borko Drašković je istakao da nam „Integracija statističkih i geoprostornih podataka omogućava da bolje analiziramo i interpretiramo različite aspekte našeg društva, od ekonomske aktivnosti i urbanog razvoja do upravljanja prirodnim resursima i održivog razvoj.“ On je istakao da RGZ, zajedno sa Republičkim zavodom za statistiku, veruje u važnost ove integracije. Drašković je iskoristio ovu priliku da naglasi izvanrednu saradnju RGZ-a sa Republičkim zavodom za statistiku i da je odličan primer prošlogodišnji popis stanovništva u našoj zemlji.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, dr Miladin Kovačević, potvrdio je da saradnja RZS-a i RGZ-a dobija nov kvalitet u eri digitalizacije, a da je najveći domet digitalizacije u našoj zemlji postignut u popisu stanovništva, integrisanjem geoprostornih i statističkih podataka, kao i da će taj isti princip biti primenjen u popisu poljoprivrede koji je u toku.

Foto: RGZ

Tokom ove konferencije, koja je okupila svetske eksperte iz najznačajnijih međunarodnih organizacija koje se bave geoprostornim i statističkim podacima, više puta je istaknut značaj integracije ovih podataka i kako ona može unaprediti različiteo blasti, uključujući održivi razvoj, procenu rizika i zaštitu od prirodnih katastrofa, različite vrste evidencija stanovništva i dr. Osim konferencije u Beogradu je održan i deveti zajednički sastanak UNECE, UNGGIM i ESS o integrisanju statističkih i geoprostornih podataka čime je Srbiji ukazano veliko poverenje i čast da organizuje konferencije i sastanke od globalnog značaja.

Konferencija, koja je organizovana u Narodnoj skupštini Republike Srbije i kojoj je prisustvovalo više od 90 učesnika iz više od 25 zemalja iz celog sveta, predstavlja priznanje Republici Srbiji i RGZ-u za uspešnu reformu upravljanja nepokretnostima i geoprostornim podacima koju sprovodi Vlada Srbije u saradnji sa Svetskom bankom.

Foto: RGZ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)