DAREŽLJIVA PRIRODA PRATI TRUD SELJAKA: "Miholjski susreti" u Konopnici prikazali seoski život kroz fotografije i poeziju

V. N.

11. 09. 2023. u 16:56

NA Miholjskim susre­tima u Konopnici izabrane su najbolja fotografija i pesma o ži­votu na selu - poručio je ministar Milan Krkoba­bić, nakon održanih Mi­holjskih susreta u Opštini Vlasotince, manifesta­ciji koju je pre tri godine osmislio i utemeljio sa pesnikom Ljubivojem Ršu­movićem.

ДАРЕЖЉИВА ПРИРОДА ПРАТИ ТРУД СЕЉАКА: Михољски сусрети у Конопници приказали сеоски живот кроз фотографије и поезију

Foto Amir Hamzagić / Ministarstvo za brigu o selu

Lepotu i autentičnost seoskog života objektivom svog fotoaparata zabele­žio je Dalibor Ilić iz sela Orašje i osvojio prvo mesto na ovom konkursu.

- Osim fotografijom, bavim se i planinarenjem, pa mi je velika strast da beležim posebne momente na svojim putovanjima. Naj­više me inspiriše seoski život.

Istovremeno i pre­lepa, darežljiva priroda i velika muka i trud seljaka - rekao nam je Dalibor Ilić, čiji je snimak pobedio u konkurenciji od 55 pristi­glih.

Najlepše stihove koji slave seoski život "S`d da pogledaš moje selo, le­potinja. Nov, ubav, golem mos`, crkva lepa trešti. Crkveno sređeno, č`k i let­njikovac ima. Nigde lepše k`o u Konopnicu za Miholj­ske susrete nije..." - ispeva­la je Vesna Jovanović, uči­teljica iz Konopnice.

Foto Amir Hamzagić / Ministarstvo za brigu o selu

"Moje selo Konopnica", napisana autentičnim pri­zrensko-timočkim dijalek­tom, osvojila je glasove i žirija i publike. Rečni­kom predaka, na duhovit na­čin Vesna Jovanović opisa­la je kako se nekada živelo u Konopnici.

- Ovogodišnji "Miholj­ski susreti" podsetili su na najlepše dane u ovom selu kada je sve vrvelo od naroda, smeha i graje - re­kla je ona.

Foto Amir Hamzagić / Ministarstvo za brigu o selu

Ovom svojevrsnom tri­jumfu kreativnosti, u ljupkom mestu kraj Vlasi­ne, protekle nedelje pri­sustvovalo je gotovo 5.000 posetilaca. Osim takmi­čenja za najfotografiju i pesmu inspirisanu selom, organizovane su i tradici­onalne sportske i narodne igre, muzički nastupi i gastronomski specijaliteti.

Hiljade go­stiju i učesni­ka uživalo je u izložbi dečjih radova, slu­šanju zdravica, izvornih pesama i foklornom nastu­pu. Najviše osmeha izazvalo je takmi­čenje mališana u tradicionalnim sportskim igra­ma - nadvlačenju konopca, stonom tenisu i malom fudbalu.

Odličnom ra­spoloženju, dopri­neo je nastup prosla­vljenih Vlasotinčana Mateje Stanisavljevića, najboljeg mladog trubača na saboru u Guči, kao i Davida Antića, čiji je orkestar ove godine osvojio drugo mesto u Dragačevu.

Prethodne nedelje oku­pljali su se i seljani Nove Varoši, Sokobanje, Babu­šnice, Paraćina, Rače, Varvarina, Boljevca i Vla­dimiraca i proslavljali svoje "Miholjske susrete". Svako u skladu sa tradici­jom svog kraja. Takmičili su se frulaši i guslari, trčalo se u džaku, takmi­čilo u klisu, nadvlačenju konopca, pikadu, a neza­obilazni su bili i gur­manluci poput gulaša, kotlića i svih vrsta kola­ča. Za vikend su u Kosjeri­ću organizovani boćanje, streličarstvo, društvene igre, folklor, recitovanje, izvorno pevanje. U Bačkoj Palanci - izložba ruko­tvorina, suvenira i izbor najlepše nošnje, dok su se meštani belopalanačkih sela takmičili u pripre­manju proje.

Foto Amir Hamzagić / Ministarstvo za brigu o selu

Besednici i gajdaši

U KNjAŽEVCU, Ljuboviji, Pirotu, Prijepolju, Irigu, Krupnju, Kniću, goste su dočekivali pevači, besednici, frulaši, gajdaši, uz raznovr­stan kulurno - umetnički i sportski program.

Predstojeće sedmice spremaju se susreti u Sokobanji, Aleksincu, Ivanji­ci, Vladičinom Hanu, Inđiji, Ljigu i Mionici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu