TUŽNE VESTI: Preminula mati Teoktista, igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici

Novosti online

04. 09. 2023. u 22:50

MATI Teoktista (Kastratović), igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, preminula je u ponedeljak nakon duže i teške bolesti, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминула мати Теоктиста, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Mati Teoktista, rođena je 12. jula 1936. godine u đakovičkom selu Biteš kao najmlađe od šestoro dece porodice Kastratović. Na krštenju je dobila ime Poleksija.

- Teške godine rata na Kosovu i Metohiji 1998-1999, kao i posleratne godine provela je uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima, hrabrila narod, molila se uz suze Bogu da sačuva narod i njen hram. U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje su molitveno, pod zaštitom italijanskog KFOR-a živele pri hramu u Đakovici, podnoseći mnoge nevolje i opasnosti - saopštila je eparhija.

U martovskom pogromu 2004. godine stara crkva Presvete Bogorodice i parohijska kuća u kojoj su sestra Poleksija i četiri preostale srpske starice živele potpuno su uništeni. Starice je KFOR evakuisao u Visoke Dečane, gde su živele zajedno sa dečanskim bratstvom u svakodnevnoj molitvi i radu.

Iz manastira Dečani su se nakon pet godina, 26. aprila 2009. godine opet vratile u Đakovicu, u obnovljenu parohijsku kuću. U međuvremenu je započela i obnova hrama koji je potpuno završen 2011. godine trudom i zalaganjem episkopa Teodosija, koji je vodio proces obnove porušenih svetinja.

- Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće episkop raško-prizrenski Teodosije. U nastavku Svete Liturgije biće služeno opelo, nakon čega će telo visokoprepodobne mati Teoktiste biti sahranjeno u porti manastira u Đakovici - saopštila je eparhija.

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Srbije Đavolja Varoš i Caričin grad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)