OBELEŽEN PRAZNIK SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH U MANASTIRU U JASENOVCU: Molitva za žrtve ustaša

B.S.

02. 09. 2023. u 18:59

CENTRALNO obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih održano je danas u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

ОБЕЛЕЖЕН ПРАЗНИК СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ЈАСЕНОВАЧКИХ У МАНАСТИРУ У ЈАСЕНОВЦУ: Молитва за жртве усташа

TV Hram

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion, mitropolit budimpeštanski i mađarski Ruske pravoslavne crkve, vikar patrijarha moskovskog i sve Rusije i stalni član Svetog sinoda RPC.

Mitropolitu Ilarionu sasluživali su mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije, arhijerej Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije i episkopi SPC: pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kiril, dalmatinski Nikodim, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrija, štutgartski Jov, sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Srpskom narodu koji se okupio na liturgiji posvećenoj novomučenicima jasenovačkim besedom se obratio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo.

TV Hram

Srbi odali poštu žrtvama genocida u NDH

Posle liturgije osveštani su slavski darovi na humki kod spomenika "Kameni cvet" u Spomen-području Jasenovac, a zatim je osveštana i Srpska škola u kojoj je smešten istraživački centar i biblioteka sa literaturom o vremenu Drugog svetskog rata.

Kao prvi srpski državni zvaničnik od 1945. godina do danas, kako se naglašava u saopštenju Ministarstva pravde Srbije, molitvenom okupljanju prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića čime je  obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu.

Dodaje se da je Popovićeva kazala da sve nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.

Ona je citirala i reči patrijarha Germana "Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo".

TV Hram

Osveštanje na humci

Popovićeva je naglasila i da je Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog regiona.

U tom smislu, prema njenim rečima, neophodna je izgradnja dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.

- Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija - kazala je ministarka pravde.

Zvanice

LITURGIJI su prisustvovali i ambasadorka Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Jelena Milić, princ Filip Karađorđević, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predstavnici Kancelarije za dijasporu Republike Srbije, Stefan Morović i Miroljub Nestorović, ministar pravde u Vladi Crne Gore Marko Kovač i druge javne ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu