OBOLEVAJU RATARI, RUDARI, GRAĐEVINARI I DOMAĆICE: Dr Dušica Simić Panić o opasnostima i terapijama osteoartritisa kuka u zrelijem dobu

Jovanka Simić

29. 08. 2023. u 12:01

U ZRELIJEM godinama kosti ljudskog bića postaju krhkije, a samim tim i sklonije upalama i prelomima. Degenerativna promena kuka (osteoartritis) najčešća je bolest zglobova i, ujedno, najčešći uzrok hronične onesposobljenosti starijih osoba.Procenjuje se da trenutno u svetu više od 250 miliona ljudi boluje od degenerativnog oboljenja kuka, što ovo oboljenje stavlja u sam vrh svetskih zdravstvenih problema.

ОБОЛЕВАЈУ РАТАРИ, РУДАРИ, ГРАЂЕВИНАРИ И ДОМАЋИЦЕ: Др Душица Симић Панић о опасностима и терапијама остеоартритиса кука у зрелијем добу

Foto: Privatna arhiva

Istraživanja pokazuju da od degenerativnog oboljenja kuka najčešće pate poljoprivredni i građevinski radnici, rudari, kao i osobe koje se dominantno bave poslovima u domaćinstvu. Aktivnosti koje se dovode u vezu sa ovim oboljenjem su: klečanje, čučanje, dugotrajno stajanje, podizanje teških predmeta i penjanje uz stepenice.

- Degenerativno oboljenje kuka manifestuje se bolom koji dovodi do smanjenja obima pokreta, slabosti mišića pokretača kuka i ukočenosti zgloba. Još uvek ne postoji lek koji može u potpunosti da izleči osteoartritis kuka, ali postoje razne vrste fizikalne terapije koje mogu ublažiti simptome, smanjiti bol i održati ili povratiti funkciju zgloba - ističe dr Dušica Simić Panić iz Klinike za medicinsku rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Šta su primarna i sekundarna oboljenja zgloba kuka i može li se u oba slučaja utvrditi tačan uzrok?

- Kod primarnog osteoartritisa kuka tačan uzrok nije poznat, mada se veruje da postoje faktori rizika za razvoj bolesti kao što su: genetska predispozicija, gojaznost i starija životna dob. Nastanku oboljenja pogoduju i hronične bolesti poput reumatoidnog artritisa. Kod sekundarnih degenerativnih oboljenja kuka uzrok bolesti je poznat. To su: nelečeni razvojni poremećaj kuka u dečjem uzrastu, duža hronična upotreba kortikosteroida, profesionalni sport, prethodni prelomi i iščašenja zgloba kuka, infekcije zgloba kuka i prethodne operacije.

Koji simprtomi nagoveštavaju oboljenje i, ako se pacijent blagovremeno obrati lekaru, može li se terapijama zaustaviti napredovanje bolesti? 

- Prvi znaci bolesti su umor i smanjena snaga mišića pokretača kuka, kao i veoma blagi bolovi koji se javljaju samo pri dužem opterećenju i hodu. Tegobe se posle odmora vrlo brzo smiruju. Nekada to mogu biti bol i ukočenost nakon ustajanja iz kreveta, pri prvim pokretima, u toku stajanja ili hoda, kao i za vreme fizičkog rada. Bolovi se javljaju u preponi, ali i u sedalnoj regiji, a mogu se širiti duž natkolenice ili u samom kolenu. Nekada su bolovi prisutni samo pri hodu po neravnom terenu, hodu uz stepenice ili pri dužem stajanju na jednom mestu.

Foto: Privatna arhiva

U nedostatku terapije koja bi u potpunosti zaustavila proces nastanka oboljenja zglobova, na koji način se intenzitet bola može umanjiti?

- Ako se pacijent blagovremeno javi lekaru, postoji niz mera i postupaka kojima se smanjuju tegobe obolelog, popravljaju funkcju zgloba i sprečavaju onesposobljenost. Korišćenje pomagala kao što su - štap, ulošci u cipelama, ortoze, mogu značajno olakšati kretanje i smanjiti rizik od povreda, popraviti biomehaniku i usporiti dalje napredovanje bolesti. Za uspostavljanje dijagnoze neophodan je detaljan fizikalni pregled. Fizikalna terapija ima poseban značaj u lečenju degenerativnog oboljenja zgloba kuka jer utiče na najznačajnije aspekte bolesti - smanjuje bol, poboljšava funkciju zgloba i usporava progresiju bolesti.

Koja se vrsta fizikalne terapije najčešće primenjuje na lečenje osteoartritisa kuka?

- Uz primenu lekova i edukaciju bolesnika, fizikalna terapija je osnov konzervativnog lečenja degenerativnih promena kuka koje zahvataju sve strukture zgloba - hrskavicu, koštano tkivo ispod hrskavice, kapsulu zgloba i okolne mišiće. Primenjuju se razni oblici fizikalne energije u cilju prevencije, lečenja i rehabilitacije. Kineziterapija, recimo, koristi pokret u cilju lečenja i prevencije bolesti. Glavni cilj je poboljšanje funkcije i stabilnost zgloba kroz povećanje obima pokreta, mišićne snage i izdržljivosti. Fizička aktivnost i vežbanje ima pozitivan uticaj na smanjenje bola i psihološko zdravlje bolesnika.

Koliko su efikasne terapeutske vežbe i kakav program najčešće preporučujete pacijentima?

- Redovno vežbanje pozitivno utiče na hronične bolesti koje su često prisutne kod obolelih zbog nedostatka fizičke aktivnosti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i gojaznost, a mogu imati zaštitni uticaj na hrskavicu. Program vežbi se sastoji iz tri dela: zagrevanje od pet do 10 minuta, koje uključuje vežbe za povećanje obima pokreta niskog intenziteta. Sledi faza treninga vežbi snage, izdržljivosti i obima pokreta većeg intenziteta. Na kraju je hlađenje vežbama istezanja u trajanju od oko pet minuta. Pacijente motivišemo i da vežbe redovno praktikuju u kućnim uslovima.

Koje su prednosti izvođenja vežbi u vodi?

- U vodi se mogu sprovoditi vežbe snage i vežbe za povećanje obima pokreta, vežbe istezanja i opšte kondicije. Specifična svojstva vode daju određene prednosti pri izvođenju vežbi: voda ima visok specifični toplotni kapacitet i sposobnost prenosa toplotne energije, što dovodi do bržeg smanjenja bola i mišićnog spazma. Sila potiska dovodi do prividnog smanjenja težine tela, što omogućuje izvođenje pokreta sa značajno manjim mišićnim angažmanom i mnogo manjim opterećenjem za zglob kuka. Povećani otpor kod kretanja u vodi može doprineti jačanju mišića pokretača kuka.

Kakvi se efekti postižu transkutanom električnom nervnom stimulacijom?

- To je metoda lečenja bola električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži. Zasniva se na činjenici da informacija o bolu do mozga stiže sporije nego informacija o dodiru. Stimulišući čulo dodira ponavljanim, bezbolnim i bezbednim električnim impulsima, TENS suštinski blokira prijem i obradu informacija o bolu. Zato pacijenti sa bolom u kuku mogu da osete znatno olakšanje u toku ovog tretmana. U ostale metode fizikalne terapije koje mogu otkloniti bol i usporiti napredovanje degenerative bolesti kuka spadaju magnetoterapija, terapijski ultrazvuk i laseroterapija. Takođe se preporučuje i upotreba ortopedskih pomagala radi rasterećenja zahvaćenog zgloba.

Prilagodljiva terapija

Dopušta li fizikalna terapija kreiranje pojedinačnih programa za svakog pacijenta ponaosob?

- Najbolji rezultati postižu se upravo kada se program fizikalne terapije kreira individualno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir njegove želje, potrebe, profesionalne aktivnosti, stepen oštećenja zgloba kuka i pridružene bolesti. Fizikalna terapija omogućava multimodalni pristup lečenju degenerativnog oboljenja zgloba kuka, uz postizanje maksimalnih rezultata i minimalna neželjena dejstva.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)