RATUJU I GINU S PESMOM NA USNAMA: Dr Aleksandra Kolaković o francuskim percepcijama srpskog patriotizma (VIDEO)

J. S.

27. 08. 2023. u 18:54

NAGLAŠAVAJUĆI u ovom osvrtu na francuske percepcije srpskog patriotizma u deceniji do 1918.godine, dr Aleksandra Kolaković napominje sa da je uporedo sa idejama Francuske revolucije, koje su provejavale među učenim Srbima još od ustaničkog doba i početaka izgradnje srpske državnosti, Francuska postepeno postala zemlja - uzor.

РАТУЈУ  И ГИНУ С ПЕСМОМ НА УСНАМА: Др  Александра Колаковић о француским перцепцијама српског патриотизма (ВИДЕО)

KCNS

Pariz je predstavljao prestonicu kulture a francuska nacija simbol slobode za narode Evrope. I francuska književnost imala je veliki značaj. U Srbiji, među srpskom inteligencijom, posmatrana je i kao uzor patriotizma koji bi Srbi mogli da slede. Srbi u ličnostima francuskih naučnika, profesora i publicista vide uzore, učitelje i saradnike, a kasnije i saveznike u ratu.

    Francuskom društvu bili su poznati privredni i demokratski kapaciteti Srbije, kao i simpatije prema Francuskoj, a posebno sličnosti francuskog i srpskog shvatanja patriotizma i viđenja neprijatelja kroz reči da je za Srbe Beč isto što i za Francuze Berlin.

  Ukazivanja na srpsku i francusku sličnost u poimanju patriotizma i odnosa prema otadžbini postala su okvir za stvaranje ideje o zajedničkom neprijatelju...

   Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Francuske percepcije srpskog patriotizma (1908–1918)" ) može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?