NAJSTARIJA ŽRTVA IMALA 90 GODINA: Komemoracija povodom ubistva porodice Grubor u istorimenom hrvatskom selu 1995.

V.C.S.

25. 08. 2023. u 18:42

KOMEMORACIJA za šest srpskih civila, koje su na današnji dan, 25. avgusta 1995. godine, ubili pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, održana je u zaseoku Grubori kod sela Plavno, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

НАЈСТАРИЈА ЖРТВА ИМАЛА 90 ГОДИНА: Комеморација поводом убиства породице Грубор у историменом хрватском селу 1995.

SNV

Tog 25. avgusta ubijeni su članovi porodice Grubor - Marija (90), Miloš (80), Jovan (73), Jovo (65), Milica (51) i Đuro Karanović (45). Iz SNV-a ističu da su neke žrtve ubijene hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.

Specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas niko nije odgovarao za te zločine.
- Treba prekinuti zavet ćutanja koji je karakterisao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše "civili su ubijeni samo zato što su Srbi", "zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi". Nekažnjeni šef jedinice koja je izvršila zločin, što je i sudski utvrđeno, ohrabren time što je izbegao pravdu, saborski zastupnik Željko Sačić, proteruje iz Sabora i Hrvatske Milorada Pupovca, zastupnika i predsednika Srpskog narodnog vijeća, sa istom retorikom mržnje - kazao je Matić i poručio da se nekažnjeni zločini uvek vraćaju i nanose zlo.

Arhiva

Grubori 1995.


Iz SNV-a podsećaju da je istraga o zločinu počela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo pošto se dogodio, zataškavale. Za ubistvo šest srpskih civila, 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, ali su oslobođeni optužbi.
Potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Bačić podsetio je da je 2021. godine doneta odluka o obnovi Grubora. Do sada je dovršeno 10 kuća, obnoviće se još dve, a za preostalih osam će biti izgrađene zamenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!