UJUTRU 15, TOKOM ISTOG DANA 37 STEPENI: Ovaj grad beleži ogromne razlike u temperaturi - meteorolog objasnio zašto

Novosti online

25. 08. 2023. u 13:58

U SRBIJI je aktuelan još jedan toplotni talas. Maksimalne temperature već danima dostižu i prelaze 35°C, a Leskovac je bio najvreliji sa 37°C.

УЈУТРУ 15, ТОКОМ ИСТОГ ДАНА 37 СТЕПЕНИ: Овај град бележи огромне разлике у температури - метеоролог објаснио зашто

Leskovac / Foto P. Mitić

I dok je tokom dana Leskovac bio najtopliji u Srbiji, u toku noći i jutra je relativno sveže i vrlo ugodno, a minimalne temperature do jutra spuste se na 15°C, pa se u jednom danu beleži amplituda vazduha od čak 22 stepena.

Ovo nije neuobičajena pojava za Leskovac u ovom delu godine, ali i bilo kada kada je vreme vedro i stabilno bez poremećaja, ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Na prvom mestu razlog je vedro vreme, koje tokom noći uslovljava veće izračivanje vazduha, samim tim i veće hlađenje, a danju veće zračenje, pa i zagrevanje.

Na drugom mestu je i konfiguracija terena. Leskovac se nalazi u kotlini i sa svih strana okružen je planinama.

Nekada razlike između dnevnih i jutarnjih temperatura mogu da budu i veće, pa se dešavalo da ujutro bude 10°C, tokom dana 35°C, a tokom prelaznih godišnjih doba (jesen, proleće) ujutro se spuste i do 0, pa i do -2°C, a tokom dana bude preko 25°C, pa i do 30°C.

Pored Leskovca, slična situacija moguća je i u drugim predelima na jugu i na zapadu Srbije, a koji se kao Leskovac nalaze u kotlinama, ali na nižim nadmorskim visinama do 200-300 metara.

I narednih dana Leskovac će imati najsvežija jutra u Srbiji od 15 do 17°C, ali će tokom dana biti među najtoplijim gradovima, uz temperatrure i do 37°C, za vikend i do 38°C.

I dok građani Leskovca ovih dana uživaju bar u ugodnim noćima, temperatura u Vojvodini i u Beogradu noćima se ne spušta ispod 22-23°C, što čini noći tropskim.

Tropske noći u Leskovcu su veoma retka pojava i događaju se uglavnom u noćima neposredno pred prodore hladnog fronta, uz pogoršanje vremena, a slična je situacija i u ostalim predelima na jugu i jugoistoku Srbije.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: RTS PREKINUO PROGRAM: Srčani udar, pa reanimacija - trenutak kada se snimatelj srušio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)