SPREČAVAJU IZLIVANJE REKE I PLAVLJENJE OKOLNOG PODRUČJA: Vojska Srbije uređuje korito reke Jošanice kod Blaca

D. Z.

23. 08. 2023. u 15:31

PRIPADNICI Vojske Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske realizuju ove nedelje, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, projekat civilno-vojne saradnje na uređenju korita reke Jošanice u selu Gornje Svarče u opštini Blace.

СПРЕЧАВАЈУ ИЗЛИВАЊЕ РЕКЕ И ПЛАВЉЕЊЕ ОКОЛНОГ ПОДРУЧЈА: Војска Србије уређује корито реке Јошанице код Блаца

foto Vojska Srbije

Kako ističu predstavnici Treće brigade Vojske Srbije, aktivnost se sprovodi u okviru obuke profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, a cilj je da se realizacijom inžinjerijskih radova poveća propusna moć rečnog korita i na taj način preventivno deluje na mogućnost izlivanja reke i plavljenja okolnog područja.

- Pripadnici Vojske Srbije su u toku juna i jula meseca izvodili slične radove i u opštini Žitorađa, gde su se angažovali na raščišćavanju odvodnih kanala, kao i na zahvatu korita reke Toplice i Kosanice u opštini Kuršumlija, gde su kao i sada iz rečnog korita uklanjali nabujalu vegetaciju, naslage zemlje i drugi deponovani materijala - istakao je major Marijan Vasović, zamenik komandanta 310. inžinjerijskog bataljona vojske Srbije. On je dodao da je angažovanje na ovakvim projektima prilika da pripadnici inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije u praksi provere svoje sposobnosti i dodatno unaprede osposobljenost za rukovanje savremenim inžinjerijskim mašinama koje se koriste za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.

Ističući da već drugu godinu zaredom u saradnji sa Vojskom Srbije realizuju projekte na čišćenju rečnih korita, odnosno lokacija koje su rizične za poplave, predsednik opštine Blace Ivan Burgić ističe da posle prošlogodišnjeg čišćenja rečnog korita u Gornjoj Jošanici više nije bilo poplava, a da je sada saniran problematični deo reke u Svarču.

On ističe da će se saradnja vojske i lokalna samouprave, odnosno ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća nastaviti na dobrobit građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)