METEOROLOG NAJAVIO TEMPERATURNI ŠOK: Do kraja nedelje upaljen meteoalarm zbog vrućina, pa stiže naglo osveženje

Novosti online

23. 08. 2023. u 07:40

U SRBIJI će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК: До краја недеље упаљен метеоаларм због врућина, па стиже нагло освежење

Foto: N. Fifić, K. Mihajlović, D. Dozet

Jutro vedro, a po kotlinama jugozapadne Srbije, kao i na Pešterskoj visoravni, kratkotrajna magla. Posle podne u brdsko-planinskim predelima pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 15 do 23, najviša od 34 do 37.

U Beogradu posle vedrog jutra, u toku dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 20 do 23, najviša oko 36.

Slobodan Sovilj, hidrometeorolog, otkrio je vremensku prognozu za narednih nedelju dana za medije.

 - Cela sedmica biće u znaku visokih temperatura, samo će četvrtak biti malo niže temperature, i to stepen-dva. U najvećim gradovima minimalne temperature se neće spuštati ispod 22-23 stepena - rekao je Sovilj.

On je objasnio da topli talas stiže iz Afrike, preko oblasti Alpa do Balkana.

 - Najizraženiji je u Španiji i tamo su temperature i 45 stepeni, dok su u našem području niže, ali biće iznad proseka i zahtevaju izdavanje meteoalarma koji će biti na snazi do kraja ove sedmice - ponovio je Sovilj.

Nakon ovog toplog talasa, u nedelju već stiže zahlađenje.

 - Od ponedeljka počinje zahlađenje, pad temperature za više od 10 stepeni, uz kiše, grmaljavine, pljuskove, ali već posle nekoliko dana ćemo se opet vratiti u domen tropskih temperatura - rekao je Sovilj.

Naglo snižavanje temperature za više od 10 stepeni može negativno da deluje na meteopate i hronične bolesnike, pa se savetuje oprez.

 

RHMZ najavio promenu vremena

Foto: Printskrin/RHMZ

Do kraja sedmice u većem delu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 33 do 37 °S, zbog čega će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm.

 - Usled povećanja nestabilnosti, uz dnevni razvoj oblačnosti, popodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u četvrtak (24. 8), dok se u ostalim danima, kao retka i izolovana pojava očekuju tek ponegde u planinskim predelima. Pad temperature i naoblačenje prognozira se za poslednju sedmicu avgusta (od 28. avgusta), kada će ponovo biti uslova za kišu i pljuskove u svim krajevima - navodi se u najavi RHMZ-a.

Upaljen narandžasti meteoalarm

U većem delu Srbije, izuzev jugozapad, na snazi je narandžasti meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura. Na jugozapadu je upaljeno žuto upozorenje zbog visokih temperatura, ali i grmljavine. Opasnost od pojave grmljavine je i na teritoriji istočne i jugoistočne Srbije, kao i na području KiM.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

SEĆANjE: Mića Tomić - od nesuđenog pravnika do glumca koji je obeležio mnoga detinjstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)