ELITNO BRATSTVO SA GVOZDENOM TRADICIJOM: "Novosti" u Pančevu, na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije (FOTO/VIDEO)

Đ. Marković

24. 08. 2023. u 16:15

CELOG života sam želeo da budem u stroju najboljih, elite naše vojske, da služim i da čuvam moju državu Srbiju.

ЕЛИТНО БРАТСТВО СА ГВОЗДЕНОМ ТРАДИЦИЈОМ: Новости у Панчеву, на обуци нових припадника 72. бригаде за специјалне операције (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Tim rečima, za "Novosti", govori pripadnik 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije, koji sa svojim kolegama prolazi intenzivnu šestomesečnu obuku u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, domu ove legendarne jedinice.

Stupili su u stroj u prvoj polovini 2023. godine, nakon odluke državnog i vojnog vrha o neophodnosti povećanja broja pripadnika elitnih jedinica.

Foto: Novosti

- Drugi ciklus za prijem u 72. brigadu za specijalne operacije je počeo 1. avgusta ove godine, i trajaće dva meseca. Kandidati moraju biti punoletni državljani Srbije, ne stariji od 30 godina, i moraju biti plivači. Pozivam sve mlade ljude da se prijave, i da oprobaju sebe u ovom poslu - kaže nam jedan starešina ove jedinice.

Na konkurs se mogu prijaviti i kandidati koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem, s tim što će pre selektivne obuke morati uspešno da savladaju osnovnu vojnu obuku. Nakon prijave, slede medicinske provere, i zatim selekcija u trajanju od 10 nedelja. Svi koji prođu taj korak dolaze u kasarnu "Rastko Nemanjić", gde počinje intenzivna obuka.

Foto: Novosti

Konkursom je mladima omogućeno da postanu deo jedinice sa gvozdenom tradicijom. 72. brigada je učestvovala u najtežim borbama tokom ratova devedesetih, i u odbrani od NATO agresora. Tokom procesa reorganizacije i smanjivanja vojske jedinica je preimenovana u Specijalnu brigadu, kojoj je priključena 63. padobranska, tada svedena na rang bataljona.

U junu 2020. godine, na ceremoniji u Takovu, uz prisustvo vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, jedinica je dobila staro ime - 72. brigada za specijalne operacije. Zadaci jedinice su specijalno izviđanje u operativnoj i strategijskoj dubini, direktne akcije protiv snaga neprijatelja i na vojne objekte neprijatelja, borba protiv terorizma, protivpobunjenička borba, rešavanje talačkih situacija, borbeno traganje i spasavanje.

Foto: Novosti

72. brigadu za specijalne operacije čine Komanda, Bataljon za specijalne operacije "Grifoni", Bataljon za specijalne operacije "Sokolovi", Bataljon za obezbeđenje i podršku specijalnih operacija "Orlovi", Logistička četa i Vod vojne policije.

Pod budnim okom starešina, mladići i devojke su po vrelom avgustovskom danu vežbali kretanje sa oružjem i stavove za gađanje. I pored fizičkih napora, izuzetno su motivisani. Kako nam je rekla jedna pripadnica 72. brigade, vodi ih ljubav prema otadžbini i želja da služe svojoj državi.

Foto: Novosti

- Selektivna obuka nije bila laka, posebno kada smo išli na marševe, ali smo probili neke sopstvene granice i uspeli. Obuka je zanimljiva, i svaki dan donosi nešto novo – kaže nam ona.

Foto: Novosti

Na pitanje da li joj je bilo teže u nekim aspektima obuke zato što je devojka, odgovorila je odrično.

- Ovde smo svi jednaki. I moje kolege momci, i devojke, svi gledamo jedni na druge kao na braću, i funkcionišemo kao porodica.

Komandant 72. brigade, brigadni general Miroslav Talijan, ističe da se u jedinici prilikom obuke testira moralno voljni psihološki profil čoveka.

- Nije sramota ne znati, sramota je ne hteti znati. Da li je čovek spreman da se podvrgne promeni? Promena ne treba da bude bolna, jer ta promena ide njemu na ruku. Što više znanja, veština i navika, to si moćniji i samouvereniji. Ali moraš da usvojiš organizaciono ponašanje, organizacionu kulturu koja vlada ovde - rekao je general Talijan.

General Miroslav Talijan/Foto: Ministarstvo odbrane

On kaže da je selekcija tek ulazna platforma sa koje se dalje kreće u naprednije oblike obučavanja i osposobljavanja.

- Što se tiče ovog dela intenzivne obuke, to je svojevrsna radna i psihološka socijalizacija. Sve ono što se u selekciji propustilo, sada je prilika da se primeti. Ako je neko došao iz drugih pobuda ovde, avanturizma ili iz nekog ličnog interesa, ima priliku da podredi kolektivu svoje individualne interese i ciljeve. Naša deviza je da se veoma teško ulazi u „sedamdeset drugu“, a veoma lako izlazi - zaključio je general Talijan.

Ponosni na svetitelja zaštitnika

I pre ulaska u kasarnu "Rastko Nemanjić" jasno se vidi koliko je tradicija važna našim specijalcima. Uz grb jedinice i ocila, posetioce dočekuje Studenički krst, simbol naše srednjovekovne dinastije.

Foto: Novosti

Kapiju čuvaju i dva spomenika. Jedan do drugog stoje specijalac sa savremenom opremom, i njegov predak, srpski hajduk iz vremena borbe protiv Osmanlija.

Foto: Novosti

U samom centru kasarne nalazi se spomenik Svetom Savi, zaštitniku i slavi 72. brigade za specijalne operacije. Upravo se 27. januara proslavlja i Dan brigade u spomen na prvi uspešno realizovani borbeni zadatak ove jedinice.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!