KAKO ĆE OD 1. SEPTEMBRA IZGLEDATI SAOBRAĆAJNE KONTROLE NA PUTEVIMA: "Novosti" otkrivaju - Kamere na uniformama protiv mita i grešaka

Z. Uskoković

18. 08. 2023. u 15:00

GRAĐANIN Ž. M. prijavio je Sektoru unutrašnje kontrole da ga je patrola saobraćajne policije nezakonito zaustavila, maltretirala i pretresla mu automobil. Zatražio je da se policijski službenici kazne, jer su prekoračili ovlašćenja. Uvidom u snimak iz kamere, koja je zabeležila ceo događaj, utvrđeno je da su pripadnici MUP Srbije postupili po zakonu i u skladu sa svojim ovlašćenjima!

КАКО ЋЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА ИЗГЛЕДАТИ САОБРАЋАЈНЕ КОНТРОЛЕ НА ПУТЕВИМА: Новости откривају - Камере на униформама против мита и грешака

Foto Z. Jovanović

Ovo je samo jedna od mogućih situacija, koje će biti razrešene po kratkom postupku, zahvaljujući kamerama, koje će od 1. septembra ove godine biti sastavni deo uniformi saobraćajnih policajaca. Za početak 60 ovakvih uređaja (AXON Body 2) za uniforme, sa pratećom opremom i softverom, donacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (vrednost 300.000 evra) snimaće reagovanje postave "presretača", ali i postupanje patrola na auto-putu kroz Beograd.

Sistem za audio i video dokumentovanje čine kamere koje su postavljene na vidljivom delu uniforme policijskog službenika saobraćajne policije, tokom kontrole saobraćaja.

Foto Z. Jovanović

Slaviša Lakićević

- U planu je nabavka 1.000 ovakvih uređaja, koje će koristiti pripadnici saobraćajne policije širom Srbije - objašnjava za "Novosti" pukovnik Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije. - Reč je o pilot-projektu, koji se pokazao kao izuzetno uspešan u svetu. Članom 52. Zakona o policiji propisano je da radi primene policijskih ovlašćenja, otkrivanja i rasvetljavanja prekršaja i krivičnh dela, kao i kontrole i analize obavljenih poslova, policija može da audio snima postupanja policijskih službenika.

Kamere nemaju mogućnost, odnosno softver za prepoznavanje lica, već samo dokumentovanje video-zapisa sa zvukom.

Prvo obaveštenje, pa snimanje


PRIPADNIK saobraćajne policije dužan je da koristi kamere prilikom obavljanja policijskih poslova i/ili primene policijskih ovlašćenja, kao i da obavesti građanina da se to postupanje snima audio i vizuelno rečima: OBAVEŠTAVAM VAS DA SE INTERVENCIJA SNIMA. Ukoliko građanin pita policijskog službenika zašto ga snima, odgovor treba da glasi: "Intervencija se snima u svrhu kontrole primene policijskih ovlašćenja".
Kamera se, međutim, neće koristiti ukoliko postoji prepreka ili pretnja javnoj bezbednosti i bezbednosti policijskog službenika. Ovo će biti samo izuzetni slučajevi kada ne bi bilo celishodno da, na primer, policajac rizikuje svoj ili život osobe prema kome se primenjuje policijsko ovlašćenje. Policijski službenik će u tim slučajevima, čim se stvore uslovi, uključiti kameru, a nekorišćenje kamera biće evidentirano u nalogu za izvršenje službenog zadatka.

Sistem za audio i video dokumentovanje (SAVD) postupanja saobraćajnih policajaca primenjuje se u 13 evropskih država, članica ROADPOLA Evropske mreže saobraćajnih policija (Bugarska, Litvanija, Slovenija, Holandija, Poljska, Malta, Letonija, Moldavija, Mađarska, Finska, Rumunija, Turska i Estonija). U toku je uvođenje ovih uređaja u Belgiji, Italiji i na Kipru.

Rezultati iz ovih zemalja pokazali su da je SAVD doprineo većoj zaštiti i građana, i policijskih službenika, kao i smanjenju korupcije.

Foto Z. Jovanović

- Svrha upotrebe ovog sistema je dokumentovanje rada policijskih službenika, kontrola rada i utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana, poboljšanje primene zakona od strane policijskih službenika, kao i poboljšanje radnog učinka, analiza i obuka, kao i unapređenje policijskih postupaka i sprečavanje pojava zloupotrebe i korupcije - nabraja prvi saobraćajac Srbije.

Načelnik Uprave saobraćajne policije napominje i da svrha ovih kamera nije otkrivanje saobraćajnih prekršaja i krivičnih dela, ali da se po nalogu suda, odnosno tužilaštva, snimak može dostaviti organu, koji to traži, u skladu sa zakonom.

Ugao vidljivosti 143 stepena

KAMERA se kači na uniformu, sa prednje strane, na nosač koji je postavljen na deo uniforme (jakna, košulja, majica..). Postoje dve varijante nosača (sa magnetom i klasično kačenje na džep). Kamera je izrađena od čvrstog materijala i otporna je na udarce, bez štetnih posledica po zdravlje korisnika. Uređaj je širokougaoni (ugao vidljivosti 143 stepena), uz mogućnost snimanja u HD i Full HD rezoluciji, 64 GB interne memorije. Radi na temperaturi od -20 do +50 stepeni, a može da se zabeleži audio i video materijal od 12-14 sati. Prebacivanje podataka je automatsko i traje oko dva sata ako je memorija kamere puna.

Uvid u snimljeni materijal imaju samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije, a pristup podacima ostvaruje se kroz jedinstveno korisničko ime i lozinku.

Sistem je podešen da omogući vođenje evidencije o odgovornim osobama, koje su odobrile pristup sistemu, kao i uspostavljanje procedura za identifikaciju i proveru ovlašćenog pristupa.

Snimljeni video i audio materijal se čuva 45 dana, nakon čega se automatizovano briše - hronološki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!