ŠTA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KAŽE O KRUŠEVCU?: Zna sve o knezu Lazaru, a prepoznaje i FK „Napredak“

S.BABOVIĆ

14. 08. 2023. u 12:24

AKO vas zanima po čemu je poznat Kruševac, možete pitati trenutno najmoderniji program na svetu: ChatGPT, koji je razvila organizacija OpenAl.

ШТА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАЖЕ О КРУШЕВЦУ?: Зна све о кнезу Лазару, а препознаје и ФК „Напредак“

Foto Shutterstock

Razgovarali smo sa veštačkom inteligencijom i "testirali" njeno znanje o Kruševcu. O osnivaču grada i geolokaciji "sagovornik" je izneo precizne podatke.

- Kruševac je grad koji se nalazi u centralnoj Srbiji, država u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na reci Rasini i administrativni je centar Rasinskog okruga. Kruševac ima istorijski značaj, jer je bio prestonica srednjovekovne srpske države tokom 14. veka pod vlašću slavnog srpskog vladara cara Lazara - odgovorio nam je program, dodajući da je jedna od najznačajnijih znamenitosti Kruševca crkva Lazarica, podignuta u 14. veku, koja je svedočanstvo o istorijskom i kulturnom nasleđu grada... Grad je takođe poznat po svojim vezama za Kosovsku bitku 1389. godine, značajan događaj u istoriji Balkana.

Za Kruševac „kaže“ i da je industrijsko i privredno čvorište u Srbiji i dodaje da „ima mešavinu istorijskih znamenitosti, modernih sadržaja i kulturnih atrakcija, što ga čini zanimljivom destinacijom kako za turiste, tako i za one koji su zainteresovani za istraživanje srpske istorije i kulture“. Srednjevekovnu tvrđavu, Narodni muzej i festivale izdvaja kao značajne stavke.

I dok kod istorijskih podataka nije bilo greške, ChatGPT ne daje tačne informacije o poznatim Kruševljanima. Tako se na naše pitanje o njima, ogrešio o Lozničane i Valjevčane, jer je Kruševljanima proglasio i Vuka Karadžića i Ljubomira Nenadovića. Da izvine Guča, i Sabor trubača je ubacio u Kruševac. Ipak, ovo je program koji vredno uči i možete ga u svakom trenutku ispraviti, uneti tačne podatke, na čemu vam i zahvali u konverzaciji.

ChatGPT vam jasno daje do znanja da nije ljudsko biće, već „model za obradu jezika“, čija je svrha da pruža informacije i pomaže u različitim pitanjima. Na naše pitanje da li je nekada bio u Kruševcu, odgovara da "nema sposobnost kretanja ili putovanja i da je programski softver". I odgovori na apstraktna pitanja nedvosmisleno profilišu ovog „sagovornika“, jer na pitanje „da li je Kruševac lep grad“, predlaže da ga sami otkrijemo i gotovo parafrazira izreku da je lepota u oku posmatrača.

Odgovori na mnoga pitanja su gotovo generički i mogu se primeniti na bilo koji grad, osim kada je fudbal u pitanju. Kako smo se uverili, veštačka inteligencija zna za FK „Napredak“.

KRUŠEVAC DOBIO IME PO VOĆU

Na pitanje kako je Kruševac dobio ime, virtuelna inteligencija iznosi sledeći podatak: 

- Ime grada Kruševac potiče od reči "kruška", voća koje je bilo prisutno u tom području. Naziv "Kruševac" verovatno je nastao kao kombinacija reči "kruška" i završetka "-evac", što je čest sufiks u imenima gradova i naselja u Srbiji i drugim slovenskim jezicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe