AKO VOZITE LJUBIMCA U KOLIMA, OVO NIKAKO NE SMETE URADITI: Ukoliko se ne pridržavate ovih pravila, platićete ozbiljnu kaznu

Novosti online

10. 08. 2023. u 10:36

ZAKON o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da životinja može da se prevozi u automobilu samo ako se ne ometaju i ne ugrožavaju ni vozač ni ostali učesnici u saobraćaju.

АКО ВОЗИТЕ ЉУБИМЦА У КОЛИМА, ОВО НИКАКО НЕ СМЕТЕ УРАДИТИ: Уколико се не придржавате ових правила, платићете озбиљну казну

Foto: Printskrin Instagram/moj_beo_grad

Čak i ukoliko ne planirate da vodite psa na odmor, odmalena ih naviknite na vožnju u automobilu, zbog odlaska do veterinara i slično. „Ugurate“ li odraslog psa, koji se nikada ranije nije vozio, na zadnje sedište ili gepek i odmah krenete, on može da doživi ogroman stres.

Moguće je da doživi napad panike, da počne da skače, grebe, pređe na prednje sedište i slično, što može da bude opasno i po njega i po ostale osobe u kolima, a može da dođe i do udesa.

Psa možete prevoziti na zadnjem sedištu, vezanog naročitim pojasem koji su se dobro pokazali, međutim, neke pse znaju da žuljaju i da ih iritiraju. Osim pojasa, možete nabaviti i poseban transporter za životinje koji ćete držati ili u gepeku ili na zadnjem sedištu.

Iako psi u transporterima po pravilu zaspe, mnogi se nikada ne naviknu na ovu vrstu kaveza.

U slučaju da početak privikavanja ne ide onako kako je planirano, sedite vi u auto, unesite unutra omiljenu hranu vašeg ljubimca ili neku koju mu inače ne dajete, ali u ovom slučaju može da bude opravdano iskoristiti je (neki poseban slatkiš namenjen psima, nešto što obične ne smeju da jedu, viršla, kobasica). Ponudite mu poslasticu, ali nemojte da mu dajete dok ne uđe u auto.

Zatim se malo igrajte s njim, mazite ga, dajte mu poslasticu još par puta, kako bi unutrašnjost vozila shvatio kao prijatno okruženje. Dozvolite mu da ispita i onjuši sve, pošto je to životinjama prirodno ponašanje kada se nađu u novoj okolini. Pustite psa da se navikne na novi prostor.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da životinja može da se prevozi u automobilu samo ako se ne ometaju i ne ugrožavaju ni vozač ni ostali učesnici u saobraćaju. U suprotnom možete platiti ozbiljnu kaznu.

Mnogi vlasnici se užasavaju zatvaranja psa u "kavez".

Sigurnosni pojas – ovo je praktično sigurnosni pojas prilagođen psima. Vezuje se psu oko grudi i zaključava kopčom u isto mesto gde i klasičan sigurnosni pojas. Tako će pas biti sprečen da skače po kabini i ometa vozača, ali će biti i zaštićen u slučaju oštrog kočenja.

Čitav prtljažnik za psa – ovo važi za karavane. Psu možete da date čitav prostor u prtljažniku, ali ubacite posebnu pregradu koja odvaja putnički prostor, kako ne bi preskakao na zadnje sedište.

Postoje i pregrade koje dele prtljažnik uzdužno na dva dela, tako da u jedan deo možete da stavite prtljažnik, dok drugi ostaje rezervisan za psa.

BONUS VIDEO: PAMET U GLAVU - NE PIJAN ZA VOLAN: Nesvakidašnja simulacija saobraćajne nesreće izvedena u Subotici

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave