VELIKE PROMENE U 120 ŠKOLA OD SEPTEMBRA: Na fizičkom nastavnici, a ne učiteljice

Lj. B.

08. 08. 2023. u 07:00

U 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi fizičkog vaspitanja, čime počinje pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" koji realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У 120 ШКОЛА ОД СЕПТЕМБРА: На физичком наставници, а не учитељице

Foto N. Karlić

Kao alarm za realizaciju ovog projekta naveden je porast broja dece koja imaju problema sa kičmom, gojaznošću, ravnim tabanima, motorikom... I obavezni sistematski pregledi prvačića svake godine pokažu zabrinjavajuće rezultate. Pedijatri upozoravaju da se deca sve manje bave sportom, a sve više sede za računarom ili tabletom, ne igraju se u prirodi i ne trče, i to ima posledice po njihov razvoj i odrastanje.

Rezultati najnovijih istraživanja po kojima svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole, podstakli su i Savez nastavnika fizičkog vaspitanja da zatraži da đaci kroz celu osnovnu školu ovaj predmet imaju svaki dan po jedan čas. Oni zahtevaju i uključivanje nastavnika fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Inače, đacima od prvog do četvrtog razreda fizičko vaspitanje drže učiteljice i ono se uglavnom svodi na zajedničke vežbe ili igranje u dvorištu škole.

- Predlog je da u prvom i drugom razredu osnovne škole tri časa drže nastavnici razredne nastave, a dva preostala časa nastavnici fizičkog, a u trećem i četvrtom obrnuto - naveli su u ovom Savezu. - Ovakav način bi doprineo i da se umanji eventualni stres koji učenik doživljava prilikom prelaska sa razredne na predmetnu nastavu.

Savez nastavnika fizičkog predložio je i da se u odeljenjima koja imaju više od 25 učenika, nastava fiskulture drži u dve grupe, kao što je slučaj kod ostalih predmeta sa nastavom praktičnog karaktera.

Sve to bilo je povod da se razmišlja o uvođenju većeg broja časova fizičkog vaspitanja u škole, a kao začetak te ideje pokrenut je projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" kojim đaci dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja. Tako će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

Neki nemaju čak ni opremu

NA časovima fizičkog mali je broj dece koja su odmah spremna na aktivnosti i prilično veliki broj njih, posebno devojčica, koje čak nisu ni u sportskoj opremi, odnosno nemaju dres i šorts.

- I to je još jedna od inicijativa koja će biti implementirana, jer detetu mora da se objasni da se tako ne dolazi na fizičko vaspitanje, već mora da ima majicu i šorts, a to, između ostalog, utiče na njegovo vaspitanje da brine i o svom zdravlju i o svojoj ličnoj higijeni - objašnjava Tanja Medved.

- Ideja projekta je da se unapredi fizičko vaspitanje dece i njihovo zdravstveno stanje koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima - rekla je Tatjana Medved, predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine. - Zasad su projektom obuhvaćene škole u kojima se nastava odvija u jednoj smeni. Učestvuje 70 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, 30 od petog do osmog i 20 odeljenja srednje škole. Ministarstvo prosvete je odlučilo da je to najbolji model kako bi mogli da krenu u pripremu za implementiranje na ceo sistem od školske godine 2024/2025. godine.

Prema planu koji su napravili predstavnici tri resora - prosvete, zdravlja i sporta - pratiće se zdravstveno stanje dece i to tako što će se uvesti sportski lekarski pregledi, koji će osim osnovnog pregleda podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku, jer su to parametri iz kojih mogu da se uzmu značajni izveštaji i prati zdravlje dece.

Cilj je da se svi lekarski pregledi obave u školama, odnosno da škola osim obrazovanja organizuje i sportske preglede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)