OVA SRPSKA VLADARKA JE UBIJENA I BAČENA SA BALKONA: Zavesa u kojoj je bilo njeno telo od sutra u Aleksandrovcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 08. 2023. u 15:18

ZAVESA u koju su bila umotana tela kraljevskog para Obrenović, ubijenih u Majskom prevratu 1903, biće od sutra izložene u Domu kulture u Aleksandrovcu.

ОВА СРПСКА ВЛАДАРКА ЈЕ УБИЈЕНА И БАЧЕНА СА БАЛКОНА: Завеса у којој је било њено тело од сутра у Александровцу (ФОТО)

Deo izložbe u Trsteniku, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

Ovo je samo jedan od eksponata sjajne izložbe sa dragocenim predmetima iz života i tragičnog kraja verovatno najomraženije vladarke Srbije, Drage Lunjevac – Mašin.

Deo zavese se izlaže u Župi u okviru izuzetne postavke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, "Naša sugrađanka, kraljica Draga: između slave i anateme".

- Pred posetiocima su još fotografije, originalne knjige, publikacije, kao i deo replike autentičnog nakita kraljice Drage, koju je glumica Ljiljana Blagojević nosila u legendarnoj televizijskoj seriji "Kraj dinastije Obrenović" - kaže Aleksandar Marušić, koautor izložbe. - Mi smo, kroz klasičan istoriografsko-muzeološki pristup, pokušali da prikažemo sve činjenice iz kraljičinog života.

Istraživači, autori izložbe Ana Ranković i Aleksandar Marušić, pokušali su da što realnije predstave najkontroverzniju kraljicu Srbije u njenoj istoriji, verujući da je potonja politička elita, u želji da napravi otklon u odnosu na Obrenoviće, zamaskirala i dobre stvare za koje je bila zaslužna Draga Mašin. To uključuje i njen humanitarni rad, pokroviteljstvo književnika.

O poslednjim danima vladarke, koja je u istoriji upamćena i kao nerotkinja, odgovorna za kraj dinastije Obrenović, posebno svedoči više eksponata. Zna se da su tela kralja i kraljice preneta sa travnjaka ispred dvora, gde su bačena sa balkona, do Starog groblja. Opelo je očitano gotovo krišom kod stare Crkve Svetog Marka. Sahranjeni su bez ceremonija i oglašavanja zvona.

Katalog izložbe, koja je gostovala u više gradova, kao i u ranije u Trsteniku, donosi i vredne istorijske priloge dr Ane Stolić i Dejana Vukelića. Postavka će biti u Domu kulture „Buca Mirković“ do kraja meseca.

BONUS VIDEO - OTKRIVEN RIMSKI TITANIK U VIMINACIJUMU: Arheolozi kažu da je plovilo bilo duže od 20 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove