OD KANTAREVOG PREDMETA NI TRAGA, NI GLASA: Ministarstvo pravde pokrenulo nadzor nad radom Višeg suda u Vranju zbog nestanka spisa

V.C.S.

08. 08. 2023. u 10:52

MINISTARSTVO pravde pokrenulo je postupak nadzora nad radom Višeg suda u Vranju zbog nestanka spisa predmeta, obavestila je resorna ministarka Maja Popović Verana Matića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Vlade i predsednika Upravnog odbora ANEM.

ОД КАНТАРЕВОГ ПРЕДМЕТА НИ ТРАГА, НИ ГЛАСА: Министарство правде покренуло надзор над радом Вишег суда у Врању због нестанка списа

Ministarstvo pravde

Matić je upoznao ministarku sa radom Stalne radne grupe i SOS telefona za prijavljivanje pretnji i napada na novinare. Razgovarano je i o prednosti uspostavljanja sistema kontakt tačaka Vrhovnog javnog tužilaštva, MUP i novinarskih udruženja, kako bi se hitno reagovalo u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika. Takođe je ukazano na potrebu boljeg normativnog uređivanja zaštite bezbednosti novinara.

Međutim, i pored toga što su spisi predmeta nestali, danas će se održati sednica veća Višeg suda u Vranju, po žalbi Dejana Nikolića Kantara, na presudu kojom je osuđen na 18 meseci zatvora, za pretnje zaposlenima u OK radiju. On je u junu osuđen zbog pretnji izrečenih tokom suđenja za prethodne pretnje koje je uputio Oliveri Vladković, vlasnici radija, i Svetlani Ivanov, zaposlenoj. Nikolić je zbog pretnji zaposlenima u OK radiju uhapšen prošlog juna, dok je izdržavao kaznu zatvora u kućnim uslovima zbog organizovanja ilegalnog kockanja. Na glavnom pretresu, 16. avgusta 2022, izrekao je nove pretnje, ovoga puta i sudiji.

Foto: J. S.

Sud u Vranju

- Ministarstvo pravde najozbiljnije je shvatilo skandal i Odeljenje za nadzor u pravosudnim organima najavilo je nadzor nad Višim sudom u Vranju zbog nestanka spisa predmeta prvostepene presude Dejanu Nikoliću Kantaru. U toku je izjašnjavanje predsednice suda o ovom nezabeleženom događaju, a posle toga sledi i poseta predstavnika Ministarstva i konkretno utvrđivanje činjeničnog stanja i odgovornosti - kazao je Matić.

IZUZEĆE OČEKIVANO

MATIĆ konstatuje da je od početka bilo jasno da će se sudija Mihajlović Jovanović izuzeti. Njena ćerka, advokatica Hristina Đorđević, novi je zakonski zastupnik optuženog Kantara.

On je naveo i da je v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Milena Stojević, u odgovorima na pitanja koja joj je poslao, potvrdila da je predmet Osnovnog suda sa osuđujućom presudom Kantaru - nestao, i da je 19. jula oformila komisiju sa zadatkom da pregleda sve prostorije Višeg suda radi eventualnog pronalaska.

 Foto Privatna arhiva

Protest podrške Kantaru

U međuvremenu, usvojen je zahtev sudije Tatjane Mihajlović Jovanović za izuzećem u odlučivanju po Kantarevoj žalbi pred Višim sudom i određena je druga sudija, a v.f. predsednika suda je Osnovnom sudu uputila predlog za obnavljanje spisa, kako bi se nesmetano vodio krivični postupak. Takođe, v.f. predsednika Višeg suda je 24. jula Osnovnom sudu podnela krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog krivičnog dela ometanje pravde.

- Nestali predmet, ni posle dve nedelje od početka istrage, nije pronađen, niti je otkriveno kako je nestao - zaključuje Matić. - Za nadzorni tim Ministarstva pravde, ali i za istragu ovog slučaja, važno je da se utvrdi kako i uz čiju pomoć Nikolić uspeva da opstruira i odlaže suđenja, kako dobija potvrde zdravstvenih institucija, na koji način ih tumači upravnik zatvora i odlučuje da optuženog ne dovodi na suđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave