ZORAN BOŽOVIĆ NOVI SRPSKI HARAMBAŠA: „Miholjski susreti sela" održani u Valjevu (FOTO)

Novosti onlajn

31. 07. 2023. u 16:20

MIHOLjSKI susreti Ministarstva za brigu o selu, koje su pokrenuli i utemeljili pesnik Ljubivoje Ršumović i miinistar Milan Krkobabić ustoličili su, u selu Popučke, novog srpskog harambašu. To je Zoka Harambaša, koji staje rame uz rame sa Zekom Harambašom, Stanojem Glavašem i samim Hajduk Veljkom.

ЗОРАН БОЖОВИЋ НОВИ СРПСКИ ХАРАМБАША: „Михољски сусрети села одржани у Ваљеву (ФОТО)

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Na Miholjskim susretima Valjevskih sela ove subote u Popučkama, svoju snagu i veštinu Zoran je dokazao na megdanu bacanjem kamena s ramena, nadvlačenjem konopca i klipka, obaranjem ruke i skokom u dalj.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

„Za hajduka je najvažnije da je kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati, a meni je kao novom valjevskom i srpskom harambaši posebno draga ova titula jer je nisam zaslužio lako“, rekao nam je Zoka Harambaša i dodao „Takmičenje je bilo zanimljivo i naporno. Najjača konkurencija bila je u nadvlačenju konopca, a najteža disciplina bacanje kamena s ramena, u kojoj sam imao oštru konkurenciju vrlo visokih i snažnih hajduka“.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

A ko su bili ti čuveni srpski hajduci, uzori Zoke Harambaše?

Stanoje Glavaš, čije je pravo ime Stanoje Stamatović, bio je hajduk pre ustanka u Smederevskoj nahiji i jedan od mogućih kandidata za vođu Prvog srpskog ustanka. Upravo je na njegov predlog izabran Karađorđe Petrović. O njegovom junaštvu, opevanom u pesmama, uči se i danas, a dramu o njemu napisao je Đura Jakšić.

Hajduk Veljko Petrović, rođen je kod Zaječara. Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku u četi sa Glavašem. Zapamćen je kao odlučan i izuzetno hrabar. Odlikovan je i ruskom Velikom zlatnom medaljom za hrabrost. Krajinski vojvoda postao je godine 1811, kada je upućen u Negotin. Po rečima Vuka Stefanovića Karadžića Hajduk Veljko spada u red najvećih junaka i može se porediti sa Milošem Obilićem ili čak sa samim Ahilom. Ostao je upamćen po izjavi :„Glavu dajem, Krajinu ne dajem“.

Na Miholjskim susretima sela, manifestaciji koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine organizuje 95 opština i gradova Srbije, u Valjevu je osim izbora harambaše održan bogat sportski, kulturni i gastronomski program. Oko 1.000 posetilaca je uživalo u sunčanom danu u Popučkama, uz nastupe kulturno - umetničkih društava, dečiji maksenbal, mađioničarsku predstavu, kao i takmičenja u malom fudbalu, gastro festu i kafanskim igrama.

„Podeljene su medalje u takmičenjima u šahu, tabliću, pikadu, dominama, kao i u turniru u fudbalu gde se nadmetalo sedam ekipa“ kažu organizatori programa u Valjevu. „Svoj deci koja su uestvovala u smotri kulturno - umetničkih društava dodeljene su medalje, kao i mališanima koji su odneli pobedu za naj-kostim na maskenbalu. Čak 12 ekipa odmerilo je snage u pripremi gulaša, pasulja, specijaliteta od mesa. Birao se i najmlađi kuvar i najlepša kuvarica.“

Prethodnih dana jula Miholjski susreti organizovani su i u selima Topole, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Dimitrovgrada, Aleksandrovca, a danas se program održava u Crnoj Travi. Time su završene julske priredbe, a u avgustu svoje priprema 14 opština. Njihov raspored i program nalazi se na sajtu Ministarstva za brigu o selu, uz poziv svim zainteresovanim građanima da ih posete, dožive nešto novo i drugačije i u tome uživaju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!