SRPKINJI LETOVANJE PRESELO ODMAH PRVI DAN: Mislila sam da sam stala na staklo, ali kad je stopalo počelo da se grči...

Novosti online

31. 07. 2023. u 09:10

BEZBRIŽNO brčkanje u plićaku za tren oka može da se pretvori u pakao! Ukoliko budete imali bliski susret sa dragon ribom, može da vam presedne letovanje!

СРПКИЊИ ЛЕТОВАЊЕ ПРЕСЕЛО ОДМАХ ПРВИ ДАН: Мислила сам да сам стала на стакло, али кад је стопало почело да се грчи...

FOTO: Tanjug/AP

Jedna naša sugrađanka prvog dana letovanja stala je na dragon ribu, a svoje iskustvo podelila je sa korisnicima društvenih mreža, odnosno u grupi "Grčka info".

- Stigli na more na plažu kod Nikitija, prvo kupanje izlazim iz vode i u plićaku stanem na pauk ili dragon ribu. Čitala sam o tome pre dolaska čisto da imam info, mislila sam da je mala verovatnoća da se desi. Prvo sam mislila da sam stala na staklo, ali kad je počelo da gori i grči se stopalo znala sam da je ta riba. Bol je stvarno užasan. Mesto uboda potopite u što topliju vodu koliko možete da izdržite - napisala je jedna devojka.

Mnogi korisnici su se zabrinuli pa su joj uputili i savete.

- Može i da se zagreje neki metalni predmet (ključ, metalni upaljač, kašičica...) i stavi na mesto ujeda - glasi jedan od saveta.

Foto: Printskrin

Kako je devojka navela, na dragon ribu je zgazila tokom prepodnevnih časova.

- Pišem da se zna gde ih ima i da što više ljudi zna kako da postupa. Ja sam sve suprotno uradila. Uopšte nisam pomislila da je riba, mlađa deca krenula da kukaju, muž sa sinom otišao da roni. Bavila sam se decom dok nije za desetak minuta počelo da gori. Sklonila sam se od dece da se ne uplaše jer se stopalo grčilo i promenilo boju, ja stavljala led jer je gorelo bukvalno. Tek kasnije sam se setila da treba topla voda i ugrejala vodu u šerpi. Bilo je kasno, dva dana mesto uboda i dalje boli, ja sam bila ceo dan u nekom bunilu i preznojavala se - navela je jedna korisnica koja je prošla kroz slično neprijatno iskustvo.

Pojedini korisnici su je savetovali da se javi lekaru.

Ova riba poznata je kao dragon fiš, riba zmaj, drakena, iliti weevrfish, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora!

Inače, živi u dubinama ali sve češće se ostvaruje blizak susret sa njom (za one koji je pronađu veoma bolan) u plićacima gde je skrivena u pesku ili među kamenjem.

Iskustva kažu da protiv njene bodlje ne pomažu mnogo ni patike za plivanje, jer probija kroz njih.

Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ima otrovne žlezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Mnogi je svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Sledeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bol u predelu srca i otežano teško disanje, a može da izazove i paralizu govora.

Srećom, osim neprijatnosti, neki teži ishodi su vrlo retki, čak i kod dece.

Preporučuje se da se mesto uboda što pre stavi u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena.

Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, odnosno da nije puno opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni.

Obavezno se obratiti što pre lekaru! Postoje razni antibiotici, analgetici koji mogu da ublaže potencijalne probleme po ljudsko zdravlje koje otrov može da izazove.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)