IZA REŠETAKA 20 BRUTALNIH UBICA: Posle uvođenja oštrijih kazni, raste broj osuđenih zbog teških dela

V.C.S.

24. 07. 2023. u 07:30

U BEOGRADU je u proteklih pet godina izrečeno 69 prvostepenih presuda za brutalna ubistva, pravno kvalifikovana kao krivično delo teško ubistvo. U celoj Srbiji samo prošle godine za ovo delo kažnjeno je 20 najtežih ubica, a prijavljene su čak 94 surove likvidacije ljudi.

ИЗА РЕШЕТАКА 20 БРУТАЛНИХ УБИЦА: После увођења оштријих казни, расте број осуђених због тешких дела

FOTO: Arhiva novosti

Najveći broj osuđen je na maksimalne ili zatvorske kazne blizu maksimuma. Samo je Viši sud u Beogradu od 2018. osudio 36 osoba na zatvor od 30 do 40 godina, što je do skoro bila najviša kazna i na koju je ukupno bilo osuđeno 90 ljudi. Među njima je i Zoran Marjanović, kažnjen zbog ubistva supruge Jelene 2016. godine, ali je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu još u toku.

Za razliku od njega, Nedeljko Đurović pravosnažno je osuđen na 30 godina zbog ubistva studenta Miloša Mileusnića.

FOTO: Arhiva novosti

 

Doživotni zatvor uveden je 1. decembra 2019. godine za najteža dela, čime je zamenjena kazna od 30 do 40 godina. Viši sud u Beogradu je od tada izrekao jednu kaznu - Radomiru Blagojeviću, koji je zapalio živu ženu, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Na doživotnu robiju osuđeno je još sedam osoba u Srbiji. Prvi je bio Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, koji je oteo i zlostavljao dvanaestogodišnju devojčicu, a prošle godine preminuo je u zatvoru.

MANjE KAZNI ZA LAKŠA DELA

ZANIMLjIVO je da sa uvođenjem najtežih kazni, raste i broj osuđenih na zatvor između tri i 20 godina, dok broj onih koji su počinili lakša dela i sankcionisani manjim kaznama opada. Tako je npr. pre pet godina na kaznu 15-20 godina osuđeno 28 ljudi za ubistvo, a prošle godine 41.

Pravosnažno je osuđen i Dejan Dabović, zbog brutalnog ubistva devojke Dušanke Jocović, u Novom sadu, 2019. Prošle godine je osuđen i Virdžinel J. za ubistvo nožem osamdeset sedmogodišnje R. K, u Rečici kod Požarevca. U junu ove godine nepravosnažno je u Nišu osuđen Goran Džonić zbog trostrukog ubistva porodice Đokić 2021. godine. Dejan Pavlović iz Vranja je na doživotnu osuđen zbog ubistva nožem supruge Slavice.

Na 20 godina zatvora Viši sud u Beogradu je prvostepeno osudio Branislava Muratagića zbog ubistva vlasnika menjačnice u Zemunu, ali mu je Apelacioni sud ovo preinačio u kaznu doživotnog zatvora. Na doživotnu je u Novom Sadu osuđen i M. J. (84) zbog obljube osmogodišnjeg dečaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)