KO JE KOME REKAO ISTORIJSKO „NE“: Tito i Staljin - Susreti i razgovori

V. N.

12. 07. 2023. u 07:00

ZA TITA i jugoslovenske komuniste, u predratnom i ratnom periodu, od najveće važnosti je bilo da u „svijetu socijalizma” vlada „mir i blagostanje” i da „dvestomilijunska bratska zajednica naroda velikog Sovjetskog Saveza korača pobjedonosno džinovskim koracima iz socijalizma ka komunizmu”.

КО ЈЕ КОМЕ РЕКАО ИСТОРИЈСКО „НЕ“: Тито и Стаљин - Сусрети и разговори

Foto Profimedija, Dokumentacija „Novosti“ i „Borba“, Arhiv Jugoslavije, Muzej Jugoslavije, Vikipedija i Fejsbuk

Među najvećim genijima čovečanstva, koji su obeležili taj put, Tito je smatrao i Staljina. Staljin je bio najmarkantnija figura u svetskom komunističkom pokretu koja je svojim delanjem „napajala vjerom” jugoslovenske komuniste.

Posle napada Nemačke na SSSR  i početnih očekivanja da će  jedinice Crvene armije brzo „izbiti" na granice Jugoslavije, Titu i jugoslovenskom komunističkom vođstvu postalo je jasno da će narodnooslobodilačka borba morati da se vodi u uslovima „strateškog zaokruženja", bez očekivane pomoći iz SSSR. To saznanje je najdirektnije uticalo na postepeno osamostaljivanje od uticaja koje je do tog trenutka imao SSSR i J. V. Staljin.

OPREDELjUJUĆI se da rat u Jugoslaviji pored oslobodilačke ima i revolucionarnu dimenziju, što je protivurečilo nalozima J. V. Staljina, Tito je suštinski ukinuo mogućnost nalaženja „zajedničkog jezika" sa legalističkim, takođe antifašističkim pokretom na čijem se čelu nalazio Draža Mihailović.

Povremene primedbe na poteze „neposlušnog Beorada“ pretvorile su se u neminovan razlaz i počeo je dugoročni sukob u kome su se našle dve države, dve partije, dva revolucionarna iskustva, dve harizmatske ličnosti. Tokom sukoba jugoslovenski komunisti su iskazali svoj staljinistički potencijal. Staljinisti u KPJ istovremeno su bili izvršioci i žrtve velikog terora.

Sukob sa Staljinom ovenčao je KPJ i Tita pobedom i otvorio mogućnost preispitivanja sopstvene prakse, ali i prouzrokovao cepanje njenog jedinstvenog jezgra. Sukob je predstavljao pokriće za represiju koja je gušila svaku političku aberaciju, jačala vladavinu birokratije, utemeljivala ličnu vlast Josipa Broza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)