ODRŽANA OBUKA ZA RAD U SISTEMU "ČUVAM TE": Potencijalne prijave će se rešavati još brže, kako bi država efikasnije reagovala

Novosti online

08. 07. 2023. u 13:03

MINISTAR informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić i v.d. ministra prosvete, Đorđe Milićević, održali su uvodna obraćanja učesnicima obuke za rad u sistemu "Čuvam te", u Aranđelovcu.

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА РАД У СИСТЕМУ ЧУВАМ ТЕ: Потенцијалне пријаве ће се решавати још брже, како би држава ефикасније реаговала

Foto: Marina Jančević

- Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, je 2021. godine, pustila u rad platformu "Čuvam te", prvu Nacionalnu platformu za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji. Ova platforma je jedinstveno i pouzdano mesto gde svi građani, deca i nastavnici mogu da se informišu i nađu odgovore i savete za različite situacije u razvoju, usmeravanju i podršci deci, kao i da izvrše onlajn prijavu nasilja. U tu svrhu smo umrežili oko 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centre za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

- Do sada je organizovano više onlajn obuka za ustanove obrazovanja i vaspitanja, kao i centre za socijalni rad, a danas opet idemo korak dalje i organizujemo prvu obuku uživo za zaposlene u javnim institucijama koji rade na platformi kako bi potencijalne prijave još brže rešavali, kako bi država efikasnije delovala i sprečavala svaki oblik nasilja - istakao je ministar Jovanović.

- Republika Srbija ima nultu toleranciju na svaki oblik nasilja, a u borbi protiv nasilja svi treba da budu složni i udruženi. Bezbednost dece jeste i treba da bude prioritet svima, zato su sve naše aktivnosti usmerene ka povećanju stepena njihove bezbednosti. Ova platforma je još jedan u nizu koraka države kojim pokazuje da želi da zaštiti svakog građanina, a posebno decu - rekla je ministarka Kisić i pozvala centre za socijalni rad da blagovremeno unose sve prijave nasilja na platformu "Čuvam te" i da reaguju odmah po svakoj prijavi.

- Svesni smo da se kroz sistem obrazovanja prelamaju različiti društveni problemi -problemi vrednosnog sistema, porodično nasilje i drugi oblici rizičnog ponašanja, ali isto tako znamo da sistem obrazovanja ne može da pruži odgovarajući odgovor bez podrške drugih sistema. Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, moramo naglasiti da je reč o složenom društvenom fenomenu u čijoj prevenciji i zaštiti je neophodno postupanje svih nas, svih nadležnih sistema i ustanova, svakog pojedinca i celokupne zajednice - naveo je ministar Milićević.

Povodom uvođenja izuzetno važne funkcionalnosti na platformi "Čuvam te", koja je omogućila građanima, deci, ali i prosvetnim radnicima da nasilje prijave onlajn, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) organizovali su prvu obuku uživo za korisnike sistema "Čuvam te". Na obuci će prisustvovati korisnici sistema iz ustanova vaspitanja i obrazovanja i centri za socijalni rad, oko 250 učesnika iz cele Srbije, koji će zajedno sa predavačima proći sve procese i funkcionalne delove sistema kako bi se kroz interaktivni rad obučili da efikasno i kvalitetno rešavaju prijave nasilja koje im pristignu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)