EVO KAKVO ĆE VREME BITI U NAJTOPLIJEM MESECU U GODINI: Ovogodišnji jul razlikovaće se od prethodnih

Novosti Onlajn

01. 07. 2023. u 15:57

JUL mesec je u proseku najtopliji mesec u Srbiji, a ovogodišnji dosta će se razlikovati od prethodnih. Prema proračunima pred nama je prosečno topao jul, uz padavine koje će biti iznad prosečnih vrednosti.

ЕВО КАКВО ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У НАЈТОПЛИЈЕМ МЕСЕЦУ У ГОДИНИ: Овогодишњи јул разликоваће се од претходних

Foto: Tanjug

Tokom većeg dela meseca, vrela vazdušna masa poreklom sa severa Afrike zadržavaće se nad jugozapadom Evropom, odnosno iznad Pirinejskog poluostrva i ona će donositi vrelo vreme Španiji, neretko na jugu zemlje temperature od 40 do 45°C.

Za razliku od prethodnih godina, termički visinski greben sa ovog područja neće biti toliko izražen u vidu svog prostiranja preko našeg područja, tako da nas ne očekuju vrlo visoke temperature i dugotrajni toplotni talasi, ali i ako se povremeno jave, biće uglavnom kratkog daha i neće biti toliko izraženi.

Sam početak jula, odnosno prva dva dana doneće novo pogoršanje vremena sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Maksimalna temperatura biće do 30-31°C, potom u manjem padu.

Potom se oko 3., 4. jula ponovo očekuje sunčano i toplo, uz pravo letnje vreme. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C.

Od 5. do 7. jula očekuje se nešto svežije, ali i nestabilnije, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

U periodu od 8. do 12. jula očekuje se sunčanije vreme, ali i dalje bez vrućina i toplotnih talasa. 

Maksimalna temperatura u periodu od 5. do 10. jula biće od 25 do 30°C.

Nešto toplije očekuje se od 10. do 12. jula, uz maksimalne temperature od 28 do 32°C

Nakon ovog perioda, očekuje se prodor hladnog fronta, uz osveženje i pljuskove sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti oko 25°C.

Tokom druge polovine jula nastaviće se period vremena uz red sunca, red pljuskova.

Do kraja meseca očekuje se po nekoliko sunčanih i pravih letnjih dana, uz temperature i do 32-33°C, koji će povremeno biti prekidani prodorima hladnog fronta. Oni će biti praćeni lokalnim pljuskovima, a temperature bi bile u padu za 5 do 7 stepeni.

Prema trenutnim prognozama ne očekuje se veliki broj dana sa vrlo visokim temperaturama poput onih od 35°C i preko te vrednosti.

S obzirom na to da su padavine u letnjem delu godine uglavnom pljuskovitog karaktera, često neravnomereno raspoređene, takav će biti slučaj i ovog jula. U svakom slučaju veći deo Srbije imaće padavine nešto iznad proseka, tako da nas ni tokom jula ne očekuju sušni periodi.

Kako su prosčene maksimalne temperature za jul u većem delu Srbije od 28 do 32°C, one će manje-više biti uglavnom oko ili malo iznad prosečnih vrednosti.

Za sada se ne može sa većom sigurnošću reći da li se do kraja meseca očekuju vrlo visoke vrednosti, ali i ako se pojave, uz toplotne talase, oni neće biti dugotrajni i izraženi kao prethodnih leta.

Kada je reč o tropskim noćima (minimalna temperatura ne spušta se ispod 20°C) i njihov broj biće manji u odnosu na prethoodne godine, a javljaće se uglavnom na području Beograda i Vojvodine i njihov broj tokom jula bio bi od 1 do 7, na području Beograda oko 10 dana.

BONUS VIDEO: ANKETA - Pitali smo Beograđane gde letuju ove godine

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?