NAKON POPLAVA: Ministar Jovanović u poseti Gradskoj opštini Lazarevac

Novosti online

22. 06. 2023. u 14:59

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, sastao se danas sa predsednikom Gradske opštine Lazarevac, Bojanom Stevićem i predstavnicima Gradske uprave.

НАКОН ПОПЛАВА: Министар Јовановић у посети Градској општини Лазаревац

Foto: Marina Jančević

Na sastanku se razgovaralo o elementarnim nepogodama i poplavama koje su zadesile GO Lazarevac, kao i o pripremama za implementaciju Projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture na teritoriji ove opštine i završetku projekta Povezane škole.

Jovanović je istakao da je na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić formirana Radna grupa za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica od poplava, te da je u skladu sa tim obišao GO Lazarevac gde je zajedno sa rukovodstvom opštine analizirao obim štete koja je nastala i obišao porodice čije su kuće bile poplavljene.

Foto: Marina Jančević

- Zajedno sa rukovodstvom Gradske opštine Lazarevac analizirao sam obim štete koja je nastala nako ovogodišnjih poplava. Pripremljen je izveštaj koji će sutra u toku dana biti dostavljen Radnoj grupi Vlade, evidentirana je šteta na 154 objekta, uglavnom privatnih kuća, manje javnih objekata, dok je značajna šteta nastala na poljoprivrednom zemljištu, usevima i staklenicim. Prilikom posete poplavljenih kuća uverio sam predstavnike opštine i meštane da će Vlada Republike Srbije odreagovati pravovremeno i obezbediti sva sredstva neophodna da se nadoknadi sva učinjena šteta naneta ovim poplavama - istakao je Jovanović.

On je dodao da su se slične elementarne nepogode desile 2014. godine, te da su nakon toga u mnogim opštinama širom Srbije izgrađeni sistemi odbrane od poplava koji su sada pokazali opravdanost ulaganja u ovu infrastrukturu, da je Srbija danas ekonomski i privredno značajno razvijenija zemlja koja će obezbediti sva sredstva građanima i privredi za nadoknadu štete i nastavak investiranja u infrastrukturne projekte.

Foto: Marina Jančević

- Iskoristio sam priliku i da ispratim pripreme za implementaciju i uvođenje optičke telekomunikacione infrastrukture u selima u okolini Lazarevca. Naime, planovima Ministarstva je planirano da do kraja godine selo Šopić, a tokom naredne godine ukupno još osam sela na teritoriji gradske opštine Lazarevac dobije brzi optički internet. Ovo je deo velike aktivnosti Ministarstva gde je planirano da do kraja 2025. godine brzi internet bude uveden u svim selima u Srbiji - rekao je ministar.

Takođe, razlog ove posete bio je i implementacija projekta Povezanih škola. Ministar Jovanović istakao je da je brzi internet uveden i instalirana bežična lokalna računarska mreža u svim matičnim i većim izdvojenim objektima osnovnih i srednjih škola u RS, da je povezano ukupno 1.834 objekta i da je na redu opremanje računarskih učionica.

Foto: Marina Jančević

- Planiramo da od jeseni u osnovnim i srednjim školama u Gradskoj opštini Lazarevac opremimo računarske učionice kako bi đaci na časovima informatike i računarstva imali najsavremeniju računarsku opremu - najavio je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CENA JAJA UOČI PRAZNIKA VARIRA ŠIROM SRBIJE: Zavisi od nekoliko faktora, jedna pijaca ubedljivo najskuplja