MILAN TEPIĆ I TIBOR CERNA DOBIJAJU ULICE U VRANJU: Obeležja u čast herojima

J. S.

21. 06. 2023. u 16:26

NARODNI heroji Milan Tepić, major JNA i Tibor Cerna, vojnik sa Košara, dobiće svoje ulice u Vranju, kao i spomen ploče u njima, saopštilo je Udruženja “Srpski ratni veterani” iz ovog mesta, koje je iniciralo ovu odluku.

МИЛАН ТЕПИЋ И ТИБОР ЦЕРНА ДОБИЈАЈУ УЛИЦЕ У ВРАЊУ: Обележја у част херојима

Privatna arhiva

U ulicama koje nose nose njihova imena biće postavljene i spomen ploče. U jesen 1991. godine, major JNA Milan Tepić, je žrtvujući svoj život, u mestu Bedenik kod Bjelovara, digao u vazduh skladište “Barutana”, sprečavajući da da padne u ruke neprijatelju.

Budući da nije želeo da im ga preda, odlučuje da raspusti vojsku i ostane sam, kako bi ranije minimalno skladište odbranio. Jedini koji se o to naređenje oglušio i ostao do poslednjeg trenutka sa njim bio je vojnik Stojadin Mirković iz Valjeva, koji je takođe stradao.

Tibor Cerna, momak od 20 godina, poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Pre šest godina, u Debeljači kod Kovačice, gde živi porodica Cerna, uz prisustvo najvišeg državnog vrha, heroj sa Košara dobio je svoj spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu