POSLEDNJE NEDELJE U MESECU VREME SE TOTALNO MENJA: Uskoro prvi toplotni talas - evo koliko će se zadržati vrelina

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 17:49

NAKON dugog perioda kiša i poplava, meteorolog Ivan Ristić najavio je i kraći toplotni talas koji stiže u Srbiju.

ПОСЛЕДЊЕ НЕДЕЉЕ У МЕСЕЦУ ВРЕМЕ СЕ ТОТАЛНО МЕЊА: Ускоро први топлотни талас - ево колико ће се задржати врелина

Foto I. Marinković

Od četvrtka, 15. juna do nedelje, 18. juna pretežno oblačno povremeno sa kišom. Vetar slab i umeren severni i severozapadni. Jutarnje temperature biće od 13°C do 18°C a najviše dnevne od 20°C do 25°C.

Posle kiše dolazi prvi kraći toplotni talas

Usled čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vreme od 20 do 50 litara/m2 postoji mogućnost bujičnih poplava koje se u naseljenim mestima dešavaju kada količina padavina pređe 20 litara/m2 za šest sati, najavio je Ristić.

- Već od nedelje, poslednjeg dana vikenda, vreme se totalno menja ciklon i oblaci odlaze polako na istok a prema nama jača afrički anticiklon donoseći stabilizaciju vremena, sve više sunca i prvi kraći toplotni talas, prave letnje temperature koje će već od prvog dana leta u sredu, 21. juna biti između 30°C i 35°C. Dakle sa kalendarskim početkom leta počinje leto u pravom smislu te reči. Toplotni talas će kratko trajati jer već za dane sledećeg vikenda ponovo ulazimo u svežiji promenljiv period sa čestom pojavom kiše, lokalno nepogoda praćenih gradom - rekao je Ristić i dodao:

- Tokom sledeće nedelje nebo će biti skoro bez oblaka i pažnju treba obratiti na UV zračenje jer će UV indeks zbog početka kalendarskog leta 21. juna biti na svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

BONUS VIDEO: BUJICA ODNELA MOST NA MAGISTRALI - Ogromna šteta na saobraćajnoj infrastrukturi u kraljevačkom kraju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini